Υπουργός Εξωτερικών: Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα

Η ανάγκη να διατηρηθεί στο προσκήνιο η ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας και να υπάρξει σύντομα μία θετική εξέλιξη συμφωνήθηκε κατά το πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε στις Βρυξέλλες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στους ομολόγους του της ΕΕ, της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και της Αλβανίας, Γκεντ Τσεκάι (ασκών χρέη ΥΠΕΞ).
Ο υπουργός εξωτερικών αναφέρθηκε και στις πρόσφατες προκλήσεις της Τουρκίας σημειώνοντας
«Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Πρέπει να πω, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, ότι λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας.
Τελικές αποφάσεις θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο οποίο θα μετάσχει ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης»

Συνεδριάζει την Τρίτη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να υπογραμμίσουμε πως αύριο Τρίτη 10 Δεκεμβρίου ο Νίκος Δένδιας θα προεδρεύσει στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, όπου και αναμένεται να ενημερώσει τα κόμματα, τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τις ενέργειες της ελληνικής πλευράς.

Το αυστηρό μήνυμα του ΥΠΕΞ, ήρθε σε συνέχεια των τουρκικών προκλήσεων, την ίδια στιγμή που «κυβέρνηση» της Λιβύης ενέκρινε το μνημόνιο με την Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Anadolu εξαπολύει «πυρά» στην Αθήνα με αφορμή την απέλαση του Λίβυου πρέσβη.

Μιλά, για «δείγμα αδυναμίας και έλλειψη ισχύος» αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του ΥΠΕΞ να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, όταν εξέπνευσε η προθεσμία που του είχε δοθεί προκειμένου να γνωστοποιήσει στην ελληνική πλευρά Ελλάδα το περιεχόμενο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

ViaDiplomacy Newsroom