Ιράκ: Η πρώτη συνεδρίαση του κοινοβουλίου δεν ανέδειξε Πρόεδρο

Το κοινοβούλιο του Ιράκ πραγματοποίησε την πρώτη του συνεδρίαση μετά τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου την Κυριακή, αλλά δεν κατάφερε να εκλέξει πρόεδρο, σε αυτό που θα έπρεπε να ήταν το πρώτο βήμα προς τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Η διαδικασία επιλογής του προέδρου διακόπηκε καθώς τα κομμάτα της αντιπολίτευσης ισχυρίστηκαν ότι κατέχουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Μετά από έντονες συζητήσεις και φωνές μεταξύ των βουλευτών, ο προσωρινός αρχηγός της συνέλευσης, Μαχμούντ Αλ-Μασαχαντάνι, αποφάσισε να διακόψει τη συνεδρίαση και δεν είναι γνωστό πότε θα επαναληφθεί το κοινοβούλιο.

Σε μια περαιτέρω επιπλοκή, ο Mashahadani, ο οποίος στα 73 του είναι ο γηραιότερος βουλευτής, αρρώστησε ξαφνικά και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο. Θα χρειαστεί να διοριστεί νέος προσωρινός πρόεδρος για να μπορέσει να ξαναρχίσει το κοινοβούλιο, ανέφερε το γραφείο ΜΜΕ του κοινοβουλίου. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάσταση του Mashahadani εκτός από το ότι ελέγχεται η αρτηριακή του πίεση.

Το Κοινοβούλιο επρόκειτο να εκλέξει έναν πρόεδρο και δύο βουλευτές κατά την πρώτη του συνεδρίαση. Έχει επίσης 30 ημέρες από την πρώτη συνεδρίαση για να εκλέξει τον νέο πρόεδρο της χώρας, ο οποίος στη συνέχεια θα ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου να σχηματίσει κυβέρνηση.

ViaDiplomacy Newsroom