Ισχυροποιούνται τα Ενεργειακά σχέδια στην Ανατολική Μεσόγειο

Μετά την οριοθέτηση ΑΟΖ ανάμεσα σε Ελλάδα – Αίγυπτο που δημιουργεί ένα τείχος ασφάλειας στον EastMed, οι ενεργειακή συμμαχία στην Ανατολική Μεσόγειο προχωρά και ισχυροποιείται

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και η Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, συζήτησαν σχέδια ενίσχυσης της συνεργασίας στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ιδίως στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε ανακοίνωση μετά την συνάντηση των δύο υπουργών, τονίστηκε ότι συζητήθηκε σχέδιο μετατροπής του Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου σε διακυβερνητική οργάνωση.

Οι αξιωματούχοι συμφώνησαν να συναντηθούν εντός δύο εβδομάδων για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες για το φόρουμ.

Σύμφωνα με τη ανακοίνωση, ο Αιγύπτιος υπουργός δήλωσε ότι η εταιρική σχέση της Αιγύπτου με την Κύπρο «στοχεύει στην επίτευξη οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του φυσικού αερίου για την εκμετάλλευση των διαθέσιμων πόρων φυσικού αερίου και της ξεχωριστής υποδομής για την επίτευξη αμοιβαίων οφελών για τον λαό και των δύο χωρών. “

Ο φυσικός πλούτος της Μεσογείου αμφισβητήθηκε μεταξύ της Αιγύπτου, της Κύπρου και της Ελλάδας αφενός και της Τουρκίας αφετέρου.

Το Κάιρο κατηγόρησε την Άγκυρα ότι έλαβε μονομερείς ενέργειες και αύξησε τις εντάσεις στη Μεσόγειο στέλνοντας ένα δεύτερο πλοίο στις αμφισβητούμενες βόρειες κυπριακές ακτές για εξερεύνηση φυσικού αερίου.

(Με πληροφορίες middleeastmonitor.com)

ViaDiplomacy Newsroom