Ιστορική συμφωνία Αρμενίας και Γαλλίας – Η πρώτη κίνηση απεξάρτησης από την Ρωσία

Αρμενία και Γαλλία προχώρησαν στην υπογραφή μιας ιστορικής συμφωνίας για την προμήθεια στρατιωτικών συστημάτων , τη στρατιωτική εκπαίδευση και την αμυντική συνεργασία.

Η υπογραφή σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας του στη Γαλλία, ο υπουργός Άμυνας της Αρμενίας Suren Papikyan επισκέφθηκε το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, όπου έγινε δεκτός με επίσημη τελετή υποδοχής, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής μπάντας και μιας τιμητικής φρουράς.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Αρμενίας στη Γαλλία Hasmik Tolmajyan και ο Έκτακτος και Πληρεξούσιος Πρέσβης της Γαλλίας στην Αρμενία Olivier Decotigny.

Κατά τη συνάντηση, οι υπουργοί συζήτησαν θέματα σχετικά με τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της περιφερειακής ασφάλειας, την πρόοδο των εργασιών για την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν ως αποτέλεσμα των συζητήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο του 2022 και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους.

Περιέγραψαν επίσης νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης αμυντικών συστημάτων, στρατιωτικής εκπαίδευσης, εκπαίδευσης, ανταλλαγής εμπειριών και άλλων θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Τα μέρη εκτίμησαν ιδιαίτερα το τρέχον επίπεδο συνεργασίας και εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να καταβάλουν νέες προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Μετά την επίσημη συνάντηση, οι υπουργοί πραγματοποίησαν κοινή συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ο υπουργός Papikyan ευχαρίστησε τη γαλλική πλευρά για την ολοκληρωμένη υποστήριξή της στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της άμυνας. Οι υπουργοί απάντησαν και σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Στη συνέχεια, οι υπουργοί υπέγραψαν τα έγγραφα για τη διμερή συνεργασία στο Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

ViaDiplomacy Newsroom