Η Ιταλία δεν σχεδιάζει να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη

Ιταλικές κυβερνητικές πηγές διέψευσαν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης τους ισχυρισμούς πως η Ρώμη ετοιμαζόταν να στείλει στρατεύματα στην σπαρασσόμενη Λιβύη, ανέφεραν τοπικά ΜΜΕ την Τρίτη.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η ιταλική εφημερίδα Corriere Della Sera ανέφερε, επικαλούμενη «τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια» ότι η Ιταλία είχε την πρόθεση να αποστείλει προσωπικό μέχρι και 900 ατόμων στη Λιβύη, για να προστατεύσει μια σειρά από σημαντικά αξιοθέατα, όπως oi πετρελαιοπηγές, και να εκπαιδεύσει τον τοπικό στρατό.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, οι ισχυρισμοί σχετικά με τα σχέδια της Ιταλίας να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη είναι «αβάσιμες», ανέφερε το Agenzia Giornalistica Italia (AGI).

Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση αναταραχής από το 2011, όταν ένας εμφύλιος πόλεμος ξέσπασε στη χώρα και ο ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι ανατράπηκε. Στις 31 Μαρτίου, η πολυαναμενόμενη κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης άρχισε να ασκεί τα καθήκοντά της στη χώρα.

Τη Δευτέρα, ο Ιταλός Πρωθυπουργός Matteo Renzi, δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, εκτός εάν η προσφάτως συμφωνηθείσα κυβέρνηση εθνικής ενότητας ζητήσει από τη Ρώμη να παρέμβει. Πρόσθεσε ότι η Ιταλία θα συμμετέχει στη Λιβύη μονό ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που αφορά την ευρύτερη διεθνή κοινότητα.

πηγή: sputniknews.com

Via Diplomacy