Οι «κρυμμένοι θησαυροί» του ΤΑΡ στην «Δυτική Θράκη» του Euronews NBC και οι ευθύνες της ΠΑΜΘ

Από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για μία εβδομάδα, ο διεθνής ειδησεογραφικός σταθμός Euronews NBC προβάλλει ένα βίντεο αφιερωμένο στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τη γαστρονομία της και τις επιλογές που προσφέρει στους επισκέπτες της καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η παραγωγή και μετάδοση του συγκεκριμένου βίντεο, , χρηματοδοτήθηκε από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ) και αποτελεί μέρος του προγράμματος κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων που υλοποιεί ο ΤΑΡ στις περιοχές από όπου διέρχεται ο αγωγός.

Από τις πρώτες ώρες μετάδοσης του «αφιερώματος» είχαμε σειρά αντιδράσεων από τοπικούς φορείς και επιστολές των Δημάρχων Θάσου Κώστα Χατζηεμμανουήλ ,  Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου ,Αβδήρων Γιώργο Τσιτιρίδη και πολιτικών της περιοχής για το 4λεπτο βίντεο που χρηματοδότησε  ο TAP,για να διαφημίσει την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης !

O αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Α.Μ.Θ., Κώστας Αντωνιάδης, απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε παραδέχθηκε ότι  οι υπεύθυνοι του Euronews, σύμφωνα με την σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του σταθμού και του TAP, είχαν την τελική απόφαση για το θέμα τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του βίντεο.

Ακούστε και την άποψη του κ. Κώστα Αντωνιάδη που έδωσε στο Ράδιο Χρόνος και στον κ. Δήμο Μπακιρτζάκη ο οποίος εκτός των άλλων θεωρεί και τεράστια επιτυχία το εν λόγω βίντεο!

Εμείς θα σταθούμε σε δύο πρωτοφανείς νεολογισμούς  που εισάγει το επίμαχο βίντεο όσον αφορά στη χρήση των  όρων περί «χριστιανικής πλειονότητας» που συμβιώνουν ειρηνικά με την μουσουλμανική μειονότητα στην «Δυτική Θράκη», εγείροντας ζητήματα προς συζήτηση που έρχονται αντίθετα με το εθνικό συμφέρον της Χώρας μας.

Μία ανάλογη αστοχία, είχε επισημανθεί και με την «αυτόκλητη πρωτοβουλία» της δημοτικής επιχείρησης της Καβάλας ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ να συμμετάσχει σε διεθνή έκθεση τουρισμού στην Κωνσταντινούπολη ταυτόχρονα με το ΨΕΥΔΟΚΡΑΤΟΣ  ΤΔΒΚ…

Δεν πρέπει να διαλάθει της προσοχής μας η «τρομερή σύμπτωση» να βρίσκεται ταυτόχρονα στην επικαιρότητα και η επίσκεψη της της λεγόμενης «Συμβουλευτικής Επιτροπής Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης» μέλη της οποίας έγιναν δεκτά από τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, αλλά και τον κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος μέσω των κοινωνικών δικτύων επισήμανε ότι «επιβεβαιώσαμε την ισχυρή υποστήριξή μας στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης».

Οι υπεύθυνοι της ΠΑΜΘ έπρεπε να δουν το βίντεο πριν αυτό αρχίσει να μεταδίδεται και να το θέσουν υπόψη των αρμοδίων αρχών  προκειμένου να ληφθεί η τελική έγκριση.

Καλό θα ήταν οι κατέχοντες αξιώματα και δημόσιες θέσεις, να αντιληφθούν ότι οποιαδήποτε κίνησή τους πρέπει να υπαγορεύεται από τις επιταγές του Εθνικού Συμφέροντος της Ελλάδας και ΟΦΕΙΛΟΥΝ να συμμορφώνεται με την ΟΡΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ που επιβάλλουν οι ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΑΡΧΕΣ της Χώρας μας, εφαρμόζοντας την ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που ορίζεται από την ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ και το ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Επίσης, αποτελεί ένδειξη ευθύτητας και πολιτικής υπευθυνότητας να μην προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την οποιαδήποτε πρόθεση αξιολόγησης του έργου τους από τους φορείς της δημόσιας κριτικής , όπως είναι τα μέσα ενημέρωσης, καταφεύοντας σε ένδικα μέσα, αλλά να αποδεχθούν τα λάθη τους!

Αναμένονται ακόμη οι αντιδράσεις των υπευθύνων υπουργών και κυρίως της κ. Έλενας Κουντουρά αλλά και των ΑΝ.ΕΛ. που έχουν ιδιαίτερες ευαισθησίες  για την περιοχή αλλά μάλλον δεν προλαβαίνουν να ενημερωθούν για όλα όσα την αφορούν. Το ίδιο ισχύει βεβαίως και για τους Δημάρχους της ΠΑΜΘ, των αρμοδίων Μητροπόλεων καθώς και των τουριστικών πρακτόρων της περιοχής.

 

Νίκος Αρβανίτης