Λαβρόφ: Τουρκία και Ρωσία ηγούνται πρωτοβουλιών για συνεργασία στον Καύκασο

Οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας και της Ρωσίας συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή του Νοτίου Καυκάσου και βοηθούν στην επίλυση πολιτικών προβλημάτων, δήλωσε την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Απαντώντας σε ερώτηση του πρακτορείου Anadolu (AA) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα υποστηρίζει πρωτοβουλίες για τη διασφάλιση της σταθερότητας στον Νότιο Καύκασο και διαδραματίζει ενεργό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία.

«Αυτές οι πρωτοβουλίες συμβάλλουν στη βελτίωση της κατάστασης στον Νότιο Καύκασο και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια πιο ενεργή και ευεργετική επίλυση των τρεχόντων πολιτικών προβλημάτων μέσω της ανάπτυξης οικονομικής και άλλης συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών του Νοτίου Καυκάσου και των τριών μεγάλων γειτόνων τους Ρωσία, Τουρκία. και το Ιράν».

Σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρότειναν τη δημιουργία μιας πλατφόρμας συνεργασίας 3+3 ειδικά για τον Νότιο Καύκασο, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η πρώτη συνάντηση σε αυτή τη μορφή πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα τον Δεκέμβριο του 2021.

Σχετικά με τη μη παρουσία της Γεωργίας στην πλατφόρμα, ο Λαβρόφ είπε, «υποστηρίξαμε ενεργά αυτήν την πρωτοβουλία και είδαμε αμέσως τις ενωτικές της δυνατότητες. Από την πρώτη κιόλας μέρα, άρχισε να γίνεται διαβούλευση με αυτήν την πρωτοβουλία και να προετοιμαστεί η συνάντηση στη Μόσχα, ήμασταν υπέρ της συμμετοχής της Γεωργίας σε αυτή τη διαδικασία. Όσο περισσότερες ευκαιρίες για διαβούλευση, τόσο καλύτερο είναι για την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων».

ViaDiplomacy Newsroom