Λονδίνο: Ανακοίνωση της Ρωσικής πρεσβείας για τα στρατεύματα της Βρετανίας που βρίσκονται στην Ουκρανία

Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με την παρουσία στρατευμάτων της Βρετανίας στην Ουκρανία, το Γραφείο Τύπου της Ρωσικής Πρεσβείας στο Λονδίνο απάντησε η κινήσεις αυτές του Ηνωμένου Βασιλείου είναι αντίθετες με την ανάγκη επίλυσης της κρίσης με διπλωματικά μέσα.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, πως σχολιάζει τις  δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Gavin Williamson σχετικά με σχέδια αύξησης της βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας ανέφερε ” η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την επιτακτική ανάγκη επίλυσης της διένεξης της Ουκρανίας μέσω πολιτικών και διπλωματικών μέσων με βάση τις συμφωνίες του Μινσκ, τις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζεται ότι δεσμεύεται. Η Ουκρανία εξακολουθεί να αγνοεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη δέσμη μέτρων για την εφαρμογή των Συμφωνιών του Μινσκ βασιζόμενη σε μια στρατιωτική λύση, στη σύγκρουση και αρνούμενη να διαπραγματευτεί απευθείας με τους εκπροσώπους του Ντόνετσκ και του Λούγκανσκ. Οι παρατηρήσεις του κ. Williamson δείχνουν ότι αντί να ασκεί κάθε δυνατή πίεση στο Κίεβο, η βρετανική κυβέρνηση στηρίζει και ακόμη και ενθαρρύνει τις ουκρανικές αρχές να συνεχίσουν τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των λαών τους.

Επιβεβαιώνεται επίσημα ότι τα βρετανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Ουκρανία συμμετέχουν ενεργά στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων που διεξάγουν στρατιωτική επιχείρηση στην Ανατολική Ουκρανία. Οι μάχες προκαλούν απώλειες σε πολυάριθμους αμάχους και σε περαιτέρω επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι σαφές ότι η βρετανική στρατιωτική συγκέντρωση, αν και συμβολική, μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση και σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει σε μια ειρηνική διευθέτηση.

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, τέτοια μέτρα εντάσσονται στη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της στην Ουκρανία, σε συνδυασμό με την αυξημένη δραστηριότητα στη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό είναι θέμα ανησυχητικό.”

ViaDiplomacy Newsroom