Μ. Σχοινάς για Μ. Γλέζο: Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη

Σύμβολο για την Ελλάδα και την Ευρώπη χαρακτηρίζει τον Μανώλη Γλέζο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς. «Γνώρισα τον Μανώλη Γλέζο στα ύστερα της πολιτικής του πορείας. Δεν ήταν απλώς ένας Έλληνας ευρωβουλευτής αλλά ισχυρό σύμβολο και δυνατή φωνή μιας Ευρώπης όπως τη θέλουμε. Με ζωντανή την ιστορική μνήμη αλλά ακλόνητη τη βούληση να πορευτούμε όλοι μαζί. Σύμβολο για Ελλάδα και Ευρώπη» επισημαίνει σε ανάρτησή του στο Twitter για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου, ο κ. Σχοινάς.

Σε ηλικία 98 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής της Αριστεράς και ήρωας της Εθνικής Αντίστασης Μανώλης Γλέζος.

Ο Μανώλης Γλέζος ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Υπήρξε βουλευτής και πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ) και αργότερα βουλευτής και ευρωβουλευτής του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ), βουλευτής του Συνασπισμού της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας (ΣΥΝ) και του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ). Από το 2014 έως το 2015 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ερχόμενος, μάλιστα, πρώτος σε ψήφους στη χώρα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014. Ήταν επίσης επικεφαλής του ψηφοδελτίου επικρατείας της ΛΑ.Ε στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015, αλλά δεν κατάφερε να εκλεγεί.

Ο Μανώλης Γλέζος βραβεύτηκε το 1962 από την ΕΣΣΔ με το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Έχει χαρακτηριστεί από τον Charles de Gaulle ως o «πρώτος παρτιζάνος της Ευρώπης».

Από τα μαθητικά του χρόνια, ασχολήθηκε ενεργά με την Αριστερά, την πολιτική και τον αντιφασιστικό αγώνα. Τη νύχτα της 30ης προς 31ης Μαΐου του 1941, κατά τη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής, μαζί με τον Απόστολο Σάντα, ανέβηκαν στον βράχο της Ακρόπολης και κατέβασαν την σημαία με τη σβάστικα. Για την πράξη τους αυτή καταδικάστηκαν ερήμην εις θάνατο από τις Γερμανικές αρχές.

Την περίοδο της Χούντας των Συνταγματαρχών, συνελήφθη και φυλακίστηκε. Συνολικά πέρασε 16 χρόνια της ζωής του σε εξορίες και φυλακές

 

ΑΠΕ – ΜΠΕ

ViaDiplomacy Newsroom