Μάχες μεταξύ SDF/YPG και FSA/Τουρκικού Στρατού νότια της Jarablus – Συγκρούσεις και στο Καντόνι του Efrin, πιθανή νέα τουρκική εισβολή στην Ra’s al-‘Ayn

Σε αγώνα δρόμου για την κατάληψη όσο το δυνατό περισσοτέρων εδαφών στην περιοχή  Shahba (με διοικητικό κέντρο της υπό κουρδικό έλεγχο πόλη Manbij) νότια και δυτικά της πόλης Jarablus έχουν επιδοθεί οι Κούρδοι του SDF/YPG και οι υποστηριζόμενοι από στοιχεία της 5ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας του Τουρκικού Στρατού αντάρτες του FSA.

Όπως αποδείχτηκε οι αντάρτες του ISIS είχαν εγκαταλείψει την περιοχή Shahba τουλάχιστον μία με δύο ημέρες πριν από την εισβολή των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Jarablus.

Έτσι την ημέρα που οι Τούρκοι εισέβαλαν στην Συρία μαζί με τον FSA, 24 Αυγούστου, οι μαχητές του SDF/YPG προέλασαν προς τα βόρεια και δυτικά από την πόλη Manbij την οποία κατέλαβαν από το ISIS με την βοήθεια των Αμερικανών στις 12 Αυγούστου.

Μετά από επίθεση μίας ημέρας οι Κούρδοι κατέλαβαν από τον ISIS σημαντικά εδάφη στο βορρά και στη δύση. Μετά από αυτή την εξόρμηση προς βορρά και δύση τα χωριά Amarinah, Maazalah, Al Haridah, Al Ya Qubiyah, Arab Hasan as Saghir, Ala Bash, Al Humran, Yalishli, Khirbat Nafakh, Dali Far, Jamus Wiran, Saydiyah, Ash Shaykh Nasir, Qurt Wiran, Quzjali as Saghir, Al Hutah, Jubb al Hamir, Mil Wiran, Bizzah, Hamir Labidah, Tall Al Hudah, Mazra at al Hadidah οριοθετούν την νέα γραμμή του μετώπου των Κούρδων με τον FSA και τον ISIS.

Μάλιστα χτες 25 Αυγούστου οι Κούρδοι κατέλαβαν περισσότερα εδάφη στην περιοχή του χωριού Arab Hasan as Saghir, δυτικά της Manbij.

Από την άλλη πλευρά οι αντάρτες του FSA κατέλαβαν το χωριό Yusuf Bayak 10 χλμ νότια της Jarablus όπου ακόμη και τις βραδινές ώρες της 25ης με 26ης  Αυγούστου διεξάγονταν σκληρές μάχες μεταξύ των δύο στρατιωτικών δυνάμεων, ενώ στο χωριό Haymar o FSA προσπαθεί να καταλάβει το χωριό από τον ISIS με την υποστήριξη του Τουρκικού πυροβολικού.

Αντίστοιχη υποστήριξη παρέχει στον FSA η Τουρκική Αεροπορία στις μάχες που διεξάγονται στο χωριό Amarinah το οποίο βομβαρδίστηκε στις 20.00 τοπική ώρα.

Εκτός όμως από τις παραπάνω εξελίξεις ο Τουρκικός Στρατός έστειλε στο Συριακό μέτωπο ακόμη 10 άρματα μάχης M60A3 TTS ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των Τούρκων στρατιωτικών που συμμετέχουν στην επιχείρηση Euphrates Shield σε 390, εκ των οποίων οι 150 είναι καταδρομείς, 120 πληρώματα αρμάτων μάχης, 60 πληρώματα των ΤΟΜΑ και οι υπόλοιποι 60 στρατιώτες ανήκουν στη μηχανοκίνητη μονάδα που εισήλθε στη Συρία.

Συνολικά μέσα στη Συρία επιχειρούν 30 τουρκικά άρματα μάχης M60A3 TTS, 20 τουρκικά τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού ACV-15 AIFV, ενώ  η Τουρκική Αεροπορία χρησιμοποιεί 13 F-16C-40TM, ένα ιπτάμενο ραντάρ τύπου Ε-7Τ (B737AEW&C), ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού KC-135R, και δύο ελικόπτερα για την πραγματοποίηση αποστολών CSAR.

Το πλέον όμως ανησυχητικό της επιχείρησης Euphrates Shield είναι η διεύρυνση του μετώπου από τις Τουρκικές δυνάμεις αφού το τουρκικό πυροβολικό και η Αεροπορία έπληξαν στόχους στο Καντόνι του Efrin και πιο ειδικά την πόλη Tal Rifaat και την αεροπορική βάση Menegh ενώ στην συνοριακή διάβαση Sari Kani στην παραμεθόριο πόλη Ceylanpinar η οποία βρίσκεται απέναντι από την συριακή πόλη Serêkaniyê / Ra’s al-‘Ayn η οποία ελέγχεται από τους Κούρδους ο Τουρκικός Στρατός ανέπτυξε άρματα μάχης και τεθωρακισμένα της 70ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας.

Από την πλευρά τους οι Κούρδοι στο Καντόνι του Efrin βομβαρδίζουν την πόλη Marea η ποία ελέγχεται από τον FSA.

Όπως φαίνεται η αντιπαράθεση της Τουρκίας με τους Κούρδους της Βορείου Συρίας μόλις τώρα ξεκινά πραγματικά και όπως γίνεται αντιληπτό από τις κινήσεις της Άγκυρας η ένοπλη σύγκρουση δεν θα περιοριστεί μόνο στην περιοχή Shahba.

Γιώργος Τσιμπούκης