Μετά την Τουρκία, Μόσχα και Πεκίνο χρησιμοποιούν την Σερβία για νέο μέτωπο με την Δύση – Κίνδυνος νέου πολέμου στα Βαλκάνια

Στις 23 Φεβρουαρίου, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (AFET) ενέκρινε ψήφισμα, το οποίο παρουσίασε ο εισηγητής Βλαντιμίρ Μπίλτσικ, σχετικά με τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2019 και 2020 για τη Σερβία, εκφράζοντας, μεταξύ άλλων, «ανησυχία για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στη Σερβία και άλλα Χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ιδίως όσον αφορά την έλλειψη διαφάνειας και την αξιολόγηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων των κινεζικών επενδύσεων και δανείων ».

Στη Σερβία, η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση σχετικά με τη φύση των διμερών σχέσεων με την Κίνα, προκαλώντας σχόλια που ισχυρίζονται ότι η Σερβία θα γίνει «η πρώτη κινεζική επαρχία στην Ευρώπη». «Για εμάς είναι μεγάλη τιμή, έχουμε μια εξαιρετική συνεργασία με την Κίνα. Η «Πρωτοβουλία Belt and Road» έφερε μεγάλα οφέλη στον λαό μας, καθώς και στον κινεζικό », δήλωσε ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλ.Βούσιτς στο τέλος της ετήσιας συνόδου κορυφής μεταξύ της Κίνας και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 9 Φεβρουαρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών του Μαυροβουνίου σε συνέντευξη του στους Financial Times είχε δηλώσει «για τις υποδομές στηριζόμαστε επί του παρόντος στην Κίνα. . . η κατάσταση είναι δραματική από γεωπολιτική άποψη. Πρέπει να συνδεθούμε πιο κοντά με τους συμμάχους μας στην ΕΕ. Χρειαζόμαστε ευθυγράμμιση με την οικονομία »

Την ανησυχία του για την κατάσταση στα Βαλκάνια είχε εκφράσει και ο υπουργός εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας ο οποίος είχε, «το μήνυμά μου είναι το εξής: Πρέπει να περιορίσουμε τις δυνατότητες διάδοσης τέτοιων non papers, τα οποία θα μπορούσαν να βρουν πρόσφορο έδαφος, δεδομένου ότι το μήνυμα της ΕΕ σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων δεν ήταν αρκετά ξεκάθαρο. Όσο πιο σαφές είναι αυτό το μήνυμα, τόσο πιο δύσκολα θα διαδραματίζουν ρόλο αυτά τα κείμενα. Γι αυτό είναι σημαντικό να αρχίσουν πολύ σύντομα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία. Και να επιταχυνθεί ο διάλογος ανάμεσα στο Κόσοβο και στη Σερβία»

Από τα «non papers» στην «Νέα Ευρωπαϊκά Βαλκάνια»

Η αναφορά του του Υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας σε «non papers», αφορούσε την διαρροή ανώνυμων εγγράφων σε διπλωματικούς κύκλους που υποστήριζαν την επίτευξη μιας «ειρηνικής διχοτόμησης» της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης υπέρ της Σερβίας και της Κροατίας, την ένωση Κοσσυφοπεδίου – Αλβανίας και τη δημιουργία αυτονομίας στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου.

Στην αρχή κατηγορήθηκε η Σλοβενία ως ο «συντάκτης» των «non papers» αλλά στην συνέχεια έγινε περισσότερο σαφές πως αυτά προερχόταν από την Σερβία και ο στόχος τους δεν ήταν άλλος από την άσκηση πίεσης προς την ηγεσία της Σερβίας. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε μια αφυκτική πίεση στο εσωτερικό του από δυνάμεις που ελέγχονται από την Μόσχα και το Πεκίνο. Όπως και στην περίπτωση του Αλίγιεφ ο οποίος μπροστά στον Έλληνα Πρέσβη έστελνε το μήνυμα στην Δύση για βοήθεια, έτσι και ο Σέρβος πρόεδρος μετά την συνάντηση με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών τον Δεκέμβριο του 2020 έστελνε το δικό του μήνυμα.

«Θέλουμε να φέρουμε φυσικό αέριο ώστε να μπορούμε να κατασκευάσουμε νέα εργοστάσια και νέους επενδυτές, αλλά και για την προμήθεια φυσικού αερίου σε νοικοκυριά. Η Σερβία είναι έτοιμη να εισαγάγει φυσικό αέριο από όλες τις πηγές, αλλά δεν έχει λάβει καλύτερη τιμή από αυτήν που προσφέρει μέχρι τώρα η Ρωσία»,είχε δηλώσε ο Βούσιτς και πήγε ένα βήμα παραπάνω, «η Σερβία είναι επίσης έτοιμη να γίνει μέτοχος στο έργο κατασκευής ενός πλωτού τερματικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που αναπτύσσεται από την παράκτια πόλη της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα, αλλά δεν υπάρχει ακόμη αέριο από αυτό»

Η πίεση προς την Σερβία είναι πλέον προφανής και δεν είναι λίγοι αυτοί που αναφέρουν πως οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί μια νέα σύγκρουση στα Βαλκάνια η οποία θα είναι καταστροφική για όλη την περιοχή, η οποία μάλιστα θα έχει προεκτάσεις στην Μαύρη Θάλασαα και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων Ντάνιελ Σέργουερ δήλωσε πως «είναι καιρός η Ε.Ε και το ΝΑΤΟ να γίνουν ρεαλιστές για τη Σερβία και η Ουάσινγκτον να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι το ΝΑΤΟ θα προστατεύσει όλους τους γείτονες της Σερβίας από τις προθέσεις του Βελιγραδίου. Η Σερβία έχει οκτώ γείτονες, όλοι τους έχουν Σερβικές μειονότητες, αν και η Βουλγαρία έχει την μικρότερη. Έξι είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ: Κροατία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Ρουμανία. Δύο άλλοι γείτονες έχουν στρατεύματα ΕΕ και ΝΑΤΟ, για την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας – Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο.»

Την ίδια ώρα στην Αλβανία πρώην υπουργός του Δημοκρατικού Συντηρητικού Κόμματος κατηγόρησε τους Ράμα-Βούσιτς -Ζάεφ πως προχώρησαν σε μια μυστική συνάντηση στην οποία συμφώνησαν να προχωρήσουν σε μια «Συνθήκη Σένγκεν» μεταξύ των τριών χωρών, ώστε με τον τρόπο αυτό να εξαλειφθεί οποιαδήποτε κρατική υπόσταση του Κοσόβου, ενώ να αλλάξουν τα σύνορα σε Βοσνία – Ερζογοβίνη και Μαυροβούνιο με σκοπό την δημιουργία μιας «Νέας Γιουγκοσλαβίας» η οποία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.