Μετά τις απειλές σε Ελλάδα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε την εγκατάσταση των S-400

Η εγκατάσταση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 στην Τουρκία θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2019, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet.

«Οι εργασίες για την εγκατάσταση θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2019. Τώρα προσλαμβάνουμε προσωπικό. Το προσωπικό που θα επιλεγεί θα μεταβεί στη Ρωσία για εκπαίδευση στις αρχές του 2019, θα πάρει τις απαραίτητες γνώσεις εκεί και μετά θα επιστρέψει για να εργαστεί», επεσήμανε ο Ακάρ.

Σαν να μην συμβαίνει τίποτα με τα F-35

Ο Τούρκος υπουργός εξήγησε, παράλληλα, ότι η Άγκυρα συνεχίζει κανονικά με την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις ΗΠΑ και ένα τρίτο και ένα τέταρτο αεροσκάφος θα παραδοθούν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2019.

Όμως η νέες πωλήσεις που πετυχαίνει το F-35 σε χώρες όπως το Βέλγιο, μπορεί να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο το πρόγραμμα του F-35 για την Τουρκία.

Η υπόθεση Κασόγκι,τρομάζει περισσότερο την Τουρκία από τι η εγκατάσταση των S-400 αφού αν αποδειχθεί οποιαδήποτε ανάμιξη της στην δολοφονία, με οποιοδήποτε τρόπο, τότε οι εξελίξεις θα είναι θεαματικές εις βάρος της.

Άλλωστε αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν είναι απόλυτα συνεργάσιμος με τις ΗΠΑ δίνοντας όποια πληροφορία ζητηθεί

Ερώτημα το ποιοι S τελικά θα εγκατασταθούν

Στο Ιράν, οι S-300 εγκαταστάθηκαν με δεκαετία μετά την αγορά τους, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των Αμερικανών και κυρίως Ισραηλινών προς τους Ρώσους.

Στην περίπτωση της Τουρκίας, το οπλικό σύστημα δεν δέχεται τις πιέσεις στην χώρα που κατασκευάζεται μόνο, αλλά και στην χώρα που θα εγκατασταθεί. Οι Αμερικάνοι δεν θα αφήσουν σε καμιά περίπτωση ένα σύστημα των Ρώσων σε μια περιοχή που έχουν ζωτικά συμφέροντα.

Το S-400 αν και δεν έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα, και δεν έχει έρθει αντιμέτωπο με αεροσκάφη του ΝΑΤΟ, πολλοί θεωρούν ότι είναι το πιο προηγμένο σύστημα. Όμως πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το S-400 δεν είναι τίποτε ΄άλλο από ένα εξελιγμένο S-300 με σημαντικές διαφοροποιήσεις στο ραντάρ.

Αυτός είναι και ο πονοκέφαλος Ισραηλινών και Δυτικών στην Συρία, οι οποίοι δεν γνωρίζουν πιο σύστημα έχουν τοποθετήσει οι Ρώσοι στις βάσεις τους, αλλά κυρίως, πιο σύστημα έχουν παραδώσει στην Συρία.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού άμυνας αυτή την στιγμή δεν αποτελεί απόφαση, απλά είναι μια δήλωση που θέλει να δηλώσει ισχύ, τίποτε περισσότερο. Και αν τελικά η Τουρκία προχωρήσει στο εμπορικό κομμάτι, στο επιχειρησιακό, μπορεί να δούμε τους S όποιους και αν πάρει τελικά, να έχουν την κατάληξη των Κυπριακών S-300

Via Diplomacy