Νέες τουρκικές υπερπτήσεις σε τρία νησιά υπενθυμίζουν τις τουρκικές διεκδικήσεις στο Αν. Αιγαίο

Την άσκηση πιέσεων στην Αθήνα επιδιώκει η Άγκυρα στο Αιγαίο αυτή την φορά μετά την προκλητική παραβίαση κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου στην κυπριακή ΑΟΖ από το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros το οποίο συνοδεία δύο βοηθητικών πλοίων και μίας φρεγάτας “οργώνει” τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ νότια του νησιού. Αυτή την φορά η Άγκυρα έστειλε τα μαχητικά της τουρκικής Αεροπορίας να πραγματοποιήσουν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά σε τρείς διαφορετικές περιπτώσεις.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ σήμερα Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014 σχηματισμός αποτελούμενος από έξι αεροσκάφη F-16 της τουρκικής Αεροπορίας εισήλθε στις 13:11 στο FIR Αθηνών μεταξύ Ν. Λέσβου και Ν. Χίου και εξήλθε στις 13:44 νότια της νήσου Σάμου.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης τους τα τουρκικά μαχητικά πραγματοποίησαν τρείς υπερπτήσεις πάνω από τις νήσους Ανθρωποφάγοι, Μακρονήσι και Φαρμακονήσι. Ειδικότερα 6 μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι στις 13:37 και σε ύψος στα 500 πόδια (152 μέτρα), 6 μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Μακρονήσι στις 13:38 σε ύψος 9.000 πόδια (2.743 μέτρα) και τέλος 2 μαχητικά F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Αγαθονήσι στις 13:42 σε ύψος 8.000 πόδια (2.438 μέτρα). Τόσο τα νησιά Ανθρωποφάγοι όσο και η νήσος Μακρονήσι βρίσκονται νότια της νήσου Φούρνοι και απέχουν από αυτή λίγα μόλις μίλια.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ όλα τα αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν και αναγνωρίσθηκαν σύμφωνα με τους διεθνούς κανόνες κατά πάγια πρακτική. Ο σημερινές υπερπτήσεις αποτελούν τα πλέον πρόσφατα περιστατικά αυτού του είδους μετά από ένα μήνα αφού η τελευταία φορά που τουρκικό αεροσκάφος πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από ελληνικό νησί ήταν στις 27/9/ 2014 όταν ένα αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας CN-235MP/ASW πέταξε πάνω από το Φαρμακονήσι, ενώ η τελευταία φορά που τουρκικά μαχητικά είχαν πετάξει πάνω από ελληνικό νησί ήταν στις 9/7/2014 όταν 4 τούρκικα F-16 πραγματοποίησαν υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Ανθρωποφάγοι.

Η ποιοτικά αναβαθμισμένη νέα τουρκική πρόκληση αποτελεί ένα μήνυμα προς την Αθήνα οτι η εκστρατεία προκλήσεων της Άγκυρας δεν θα περιοριστεί μόνο στην Αν Μεσόγειο αλλά θα εφαρμοστεί και στο Αιγαίο.

Κατα αυτό τον τρόπο η Άγκυρα ασκεί πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για μία συνολική εφόσον είναι δυνατό επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων ιδιαίτερα δε αυτή τη χρονική στιγμή που η χώρα μας επιδιώκει την σταδιακή της έξοδο από το μνημόνιο με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών να αιωρείται λόγω της αβεβαιότητας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας σε τέσσερις μήνες από σήμερα.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.