Ο Ερντογάν συνάντησε τους Πρεσβευτές που ήθελε να κηρύξει «persona non grata»

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συναντήθηκε με πρεσβευτές που ήθελε να κηρύξει «persona non grata» τον περασμένο Οκτώβριο καθώς ζήτησαν την απελευθέρωση του Οσμάν Καβάλα . Ο Ερντογάν μετέβη από το Παλάτι Μπεσττεπέ στο Μέγαρο Τσάνκαγια για να συναντηθεί με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Άγκυρα. 

Ο Τουρκός Πρόεδρος που είχε δώσει εντολή να κυρηχθούν ανεπιθύμητοι δέκα πρέσβεις είχε δηλώσει, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έλαβε απόφαση. Σχεδόν θέλουν να καταδικάσουν την Τουρκία σχετικά με αυτό το κατάλοιπο του Σόρος που λέγεται Καβαλά. Γιατί να κάνουν αυτή τη δήλωση οι 10 πρέσβεις; Αυτοί που υπερασπίζονται αυτό το κατάλοιπο του Σόρος προσπαθούν να τον αποφυλακίσουν. Είπα στον υπουργό Εξωτερικών ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια αυτούς να τους φιλοξενήσουμε στη χώρα μας. Πώς μπορείτε να επιχειρήσετε να δώσετε ένα τέτοιο μάθημα στην Τουρκία; Ποιος είσαι; Τι είναι αυτό; Λένε αφήστε τον Καβαλά. Εσείς αποφυλακίζετε τους τρομοκράτες, τους δολοφόνους στις δικές σας χώρες».

Σε μια κοινή ανακοίνωση στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές του Καναδά, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας και των ΗΠΑ απηύθυναν έκκληση για μια δίκαιη και ταχεία επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά.

Είχαν μάλιστα κληθεί για εξηγήσεις από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είχε αποκαλέσει τη δήλωση αυτή ανεύθυνη. «Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν «persona non grata» αμέσως. Θα το διευθετήσετε αμέσως», είχε είπε ο Ερντογάν σε μια ομιλία που εκφώνησε στο Εσκισεχίρ στη βορειοδυτική Τουρκία.

ViaDiplomacy Newsroom