Οι ΗΠΑ ενισχύουν στρατιωτικά τους δύο πιο πιστούς Συμμάχους, Ταϊβάν και Ελλάδα

Η Ελλάδα για ακόμη μια χρονιά απέδειξε ότι είναι το πιο φερέγγυο μέλος του ΝΑΤΟ τηρώντας ακέραια το ποσοστό συμμετοχής. Η χώρα βρίσκεται σταθερά πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν χώρες χωρίς οικονομικά προβλήματα, όπως η Γερμανία, δεν εκπληρώνουν πάντα την υποχρέωση αυτή.

Την στάση αυτή που έχει η Αθήνα διαχρονικά μέσα στο ΝΑΤΟ, αλλά και στις σχέσεις με άλλες χώρες μέσα σε οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, την εξαργυρώνει σήμερα στους σχεδιασμούς των μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, «σέρνοντας» μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις τα συμφέροντα των δυνάμεων αυτών προς τα δικά της. Τα παραπάνω έχουν ενισχυθεί ακόμα περισσότερο με την παραδειγματική αντίσταση σε Έβρο και Αιγαίο της πολλαπλής προκλητικότητας της Τουρκίας, της διαχείρισης του Covid-19 αλλά και την εξέλιξη στην δίκη της Χρυσής Αυγής. Ειδικά το θέμα της Χρυσής Αυγής δημιουργεί ένα προηγούμενο που η Ελλάδα θα το καρπωθεί και τις επόμενες δεκαετίες.

Μπορεί μέχρι στιγμής να φαίνεται ότι η Αθήνα υποχωρεί στις προκλήσεις των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο, όμως η διαχείριση του Ερντογάν που έχει ξεκινήσει από όλους τους ενδιαφερόμενους, ανάμεσα και η Αθήνα, είναι μια σειρά γεγονότων που θα εξελιχθούν σε πολλά επεισόδια. Σε αυτή την διαχείριση πρέπει να υπολογιστούν και άλλοι παράγοντες, όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία και κυρίως, το ακραίο Ισλάμ. Πρόκειται για μια «Τρόικα» όπου ο Τούρκος Πρόεδρος θα στηριχθεί για να διατηρήσει το καθεστώς.

Διαβάστε επίσης: Μοντέλο Ταϊβάν εφαρμόζουν οι Αμερικανοί στην Θεσσαλονίκη;

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2020

Η Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο θα είναι η χώρα που θα αποτελεί το φράγμα της επέκτασης συμφερόντων, και ειδικά του Πεκίνου. Η πολιτική των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια και την Ελλάδα είναι πλέον σαφής και δεν υπάρχουν ερμηνείες. Επιδιώκουν τον εκδημοκρατισμό χωρών όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία και η Βόρεια Μακεδονία, ενώ προχωρούν στην οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική (με αυτή την σειρά) ενίσχυση της Ελλάδας ώστε η τελευταία να είναι και ο Διαχειριστής της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Μια ανάλογη ενίσχυση που έχει τον ίδιο εχθρό είναι η Ταϊβάν. Οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει μια δυνατή οικονομία, μια χώρα που είναι έτοιμη για πόλεμο των Data, ενώ πλέον απελευθερώνει και επιθετικά όπλα. Την Τετάρτη από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εγκρίθηκε ένα πακέτο όπλων το οποίο θα βελτιώσει την ικανότητα αντεπιθέσεων μεγάλης εμβέλειας, σε περίπτωση επίθεσης, σύμφωνα με αναλυτές ασφάλειας της Ταϊβάν. Εάν εγκριθεί από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το πακέτο, το οποίο περιλαμβάνει 135 πυραύλους AGM-84H Standoff Land Attack Missile Expanded Response (SLAM-ER), 11 εκτοξευτές πυραύλων υψηλής κινητικότητας (HIMARS) M142 Launchers και 6 MS-110 Recce Pods, θα αντιπροσωπεύουν επίσης ένα ορόσημο στη στρατιωτική συνεργασία ΗΠΑ-Ταϊβάν, ανέφεραν οι ίδιοι αναλυτές

Η πώληση αυτών των όπλων ήρθε μετά από ένα πλάνο διαχείρισης της προκλητικότητας του Πεκίνου στα Στενά της Ταϊβάν και στον εναέριο χώρο. Με αυτό τον τρόπο, και προβάλλοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τις προκλήσεις της Κίνας, προσπέρασε οποιαδήποτε αντίσταση που αιτιολογούσε ότι μια πώληση τέτοιων όπλων στην Ταϊβάν θα προκαλούσε την σκληρή αντίδραση της Κίνας.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί τους επόμενους μήνες, και χρόνια, όσο αφορά τους εξοπλισμούς στην Ελλάδα. Η νέα σχέση ΗΠΑ -Ελλάδας που υπογράφηκε στις 5 Οκτωβρίου 2019, τα συμφέροντα των ΗΠΑ που απειλούνται από την Τουρκία και ειδικά τα Ενεργειακά, και η αποστολή της Αθήνας στα Βαλκάνια, δεν θα αφήσουν περιθώρια να αρνηθούν ορισμένοι στην άλλη άκρη του Ατλαντικού την αποδέσμευση τέτοιων όπλων, που τα προηγούμενα χρόνια δεν μπορούσε να συμβεί λόγω των ισορροπιών μέσα στο ΝΑΤΟ και στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες.

Συγγραφέας: Πέτρος Ούτσης

outsis petros

Εκδότης ViaDiplomacy.gr

Αν σας άρεσε το άρθρο και θέλετε να στηρίξετε τον συγγραφέα μπορείτε να κάνετε μια δωρεά.