Οι ΗΠΑ ενισχύουν την Διπλωματία της Ταϊβάν – Πώληση πυραύλων Κρουζ στην Ταϊπέι

Η κυβέρνηση Τραμπ προωθεί την πώληση επτά μεγάλων πακέτων όπλων στην Ταϊβάν, που περιλαμβάνουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς επιτρέποντας στην ταϊβανέζικη αεροπορία να πλήξει ακόμη και μακρινούς στόχους στην Κίνα σε περίπτωση σύγκρουσης, αναφέρουν αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον.

Εφόσον εγκριθούν από το Κογκρέσο, οι παρτίδες όπλων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες αποστολές οπλισμού στην Ταϊβάν τα τελευταία χρόνια. Η αμερικανική κυβέρνηση προτίθεται να ενημερώσει ατύπως τους βουλευτές για το θέμα τις προσεχείς εβδομάδες.

Η Κίνα, που θεωρεί έδαφός της την Ταϊβάν, έχει αναβαθμίσει τη στρατιωτική της δραστηριότητα κοντά στο νησί μετά την επανεκλογή της Ταϊβανέζου προέδρου Τσάι Ινγκ-γουέν, ο οποίος νίκησε τον Ιανουάριο τον υποψήφιο που θεωρείτο πιο φιλικός προς το Πεκίνο.

Οι προτεινόμενες πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν έρχονται καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ και οι εκλογικοί του σύμβουλοι προσπαθούν να τον παρουσιάσουν ως σκληρό έναντι της Κίνας ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

ViaDiplomacy Newsroom