Οι Ρώσοι στρατιωτικοί αφαίρεσαν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί, που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για ένα και πλέον μήνα τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, αποχωρώντας πήραν μαζί τους εξοπλισμό αξίας 135 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Washington Post.

«Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πήραν μαζί τους 690 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, 344 αυτοκίνητα, 1.500 μετρητές ραδιενέργειας, σχεδόν ολόκληρο τον εξοπλισμό αντιπυρικής προστασίας και πολλά αναντικατάστατα όργανα που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία του σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε ο διευθυντής του Κεντρικού Εργαστηρίου Αναλύσεων του σταθμού Νικολάι Μπεσπάλι.

Ο διευθυντής της Κρατικής Υπηρεσίας της Ουκρανίας που είναι αρμόδια για τη διαχείριση της νεκρής ζώνης Γιεβγκένι Κραμαρένκο, ανακοίνωσε ότι μερικά από τα όργανα που πήραν είχαν ενσωματωμένο GPS. «Βλέπουμε ότι μέρος από αυτά τα όργανα βρίσκεται στη Λευκορωσία, κατά μήκος των συνόρων. Ένα μέρος τους ακόμη βρίσκεται στο Μινσκ, στην πόλη Γκόμελ και σε άλλες πόλεις».

Η φιλορωσική διοίκηση της Ζαπορίζια ανακοίνωσε την «εθνικοποίηση» περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος

Η φιλορωσική διοίκηση στην ελεγχόμενη από τη Μόσχα περιοχή Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ότι θέτει υπό τον έλεγχό της κρατικά περιουσιακά στοιχεία, όπως εταιρείες στρατηγικής σημασίας, εδάφη και φυσικούς πόρους που ανήκουν στο ουκρανικό κράτος.

«Η απελευθερωμένη περιοχή της Ζαπορίζια εθνικοποιεί τις ιδιοκτησίες του ουκρανικού κράτους. Το εν λόγω διάταγμα υπέγραψε ο επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης της περιοχής» ανέφερε μέσω του Telegram ένα από τα μέλη αυτής της διοίκησης, ο Βλαντίμιρ Ρογκόφ.

Η Ρωσία κατέλαβε την επαρχία της Χερσώνας τον Μάρτιο και ελέγχει ορισμένα τμήματα της επαρχίας Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία, που επικαλούνται τον Αντρέι Τροφίμοφ, τον αναπληρωτή διοικητή της Ζαπορίζια, ο επικεφαλής της στρατιωτικοπολιτικής διοίκησης, ο Εβγκένι Μπαλίτσκι, υπέγραψε το διάταγμα για την εθνικοποίηση των ιδιοκτησιών που ανήκαν στην Ουκρανία μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Ο Τροφίμοφ είπε ότι το μέτρο αυτό αφορά «οικόπεδα, φυσικούς πόρους, υποδομές των στρατηγικών τομέων της οικονομίας». Δεν διευκρίνισε αν σε αυτές τις υποδομές περιλαμβάνεται και ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, που ελέγχεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την ομώνυμη πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ένας από τους Ρώσους διαπραγματευτές είπε την Τετάρτη ότι το δημοψήφισμα για την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών στη Ρωσία ενδέχεται να διεξαχθεί τον Ιούλιο.

Ρωσικές δυνάμεις επιτίθενται σε ένα χωριό κοντά σε δρόμο στρατηγικής σημασίας στην ανατολική Ουκρανία δηλώνει Ουκρανός στρατηγός

Ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να επιτεθούν στο χωριό Μπερέστοβε στην ανατολική Ουκρανία που βρίσκεται κοντά σε ένα κεντρικό δρόμο που συνδέει την πόλη Λισιτσάνσκ της επαρχίας Λουχάνσκ με την υπόλοιπη Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός στρατηγός Ολεξέι Γκρόμοφ.

Η Ρωσία βρίσκεται κοντά στην κατάληψη ολόκληρου του Λουχάνσκ, μιας από τις δύο ουκρανικές επαρχίες που αποτελούν την έκταση της γης γνωστής ως Ντονμπάς. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν επίσης να επιτεθούν στην πόλη Σβιατοχίρσκ στην επαρχία του Ντονέτσκ, δήλωσε ο στρατηγός Γκρόμοφ σε συνέντευξη Τύπου.

ViaDiplomacy Newsroom