Οι Τούρκοι ενημερώνουν τον ακραίο Ισλάμ για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου
Όπως ήταν αναμενόμενο η Άγκυρα προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου για το Ισλάμ. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, έκανε αναφορά για προσβλητικές παρατηρήσεις του Έλληνα αρχιεπισκόπου εναντίον του Ισλάμ και των Μουσουλμάνων, καλώντας τους Χριστιανούς να αντιταχθούν σε αυτήν την «άρρωστη νοοτροπία».
«Το πιο σημαντικό καθήκον του κληρικού, που πρέπει να είναι ο αγώνας για την ειρήνη και την ηρεμία, πρέπει να είναι να συμβάλει στην κουλτούρα της συνύπαρξης», δήλωσε ο Έρμπας σε δήλωση του. «Ο χριστιανικός κόσμος πρέπει να αντιταχθεί σε αυτήν την άρρωστη νοοτροπία. Αυτό το είδος λόγου που στοχεύει στην περιθωριοποίηση των μουσουλμάνων τροφοδοτεί τη ρατσιστική προοπτική εναντίον τους και οδηγεί σε επιθέσεις στη ζωή τους και στους χώρους λατρείας» συμπλήρωσε
Να σημειωθεί ότι τις παραπάνω παρατηρήσεις τις έκανε ο ίδιος Ερμπάς ο οποίος έκανε την προσευχή στην Αγία Σοφία με το Οθωμανικό Ξίφος στο χέρι, το οποίο είναι σύμβολο της κατάκτησης. Ο 59χρονος θεολόγος, γαλλόφωνος και αραβόφωνος, έχει φιλόδοξα σχέδια για την Αγία Σοφία. «Θα προσπαθήσουμε να επαναφέρουμε την madrasa (θρησκευτική σχολή) Αγία Σοφία ώστε να λειτουργήσει όπως στο παρελθόν και να διδάσκονται παντού μαθήματα για το Κοράνι», είχε δηλώσει ο Αλί Ερμπάς. Mε άλλα λόγια, τα τζαμιά «είναι σχολεία» όπου ο Αλί Ερμπάς φιλοδοξεί «να εκπαιδεύονται οι νέοι και τα παιδιά». Πρόκειται για ένα σχέδιο που υπηρετεί τους στόχους του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος θέλει να πλάσει «μια γενιά πιστών».
Η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων ιδρύθηκε το 1924 για να ελέγξει την μουσουλμανική θρησκεία αλλά με τα χρόνια ο ρόλος της αντιστράφηκε και έγινε ένα πραγματικό όργανο εξισλαμοποίησης της τουρκικής κοινωνίας. Σήμερα η Υπηρεσία ελέγχεται από τον πρόεδρο της Τουρκίας, χειρίζεται 84.684 τζαμιά στη χώρα, μισθοδοτεί τους ιμάμηδες, τους θεολόγους, τους μουεζίνηδες και τους κατηχητές. Επίσης, τα 2.000 τζαμιά τα οποία βρίσκονται ανά τον κόσμο και έχουν στόχο να μεταφέρουν την λάμψη του τουρκικού ισλάμ, βρίσκονται υπό την αιγίδα της. Η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων διαθέτει τηλεοπτικό σταθμό, εκδοτικό οίκο, τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης, ελέγχει την εκπαίδευση στο Κοράνι με στόχο «την πλήρη βάπτιση των νέων παιδιών σε έναν θρησκευτικό τρόπο ζωής», διαθέτει παιδικούς σταθμούς για παιδιά 3-6 ετών καθώς και μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων για ιμάμηδες (imam hatip). Τα εισαγωγικά μαθήματα στο σουνιτικό ισλάμ είναι πλέον υποχρεωτικά στα δημόσια σχολεία ενώ στα πανεπιστήμια άνοιξαν τμήματα αφιερωμένα στην προσευχή. Η Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων διαθέτει έναν προϋπολογισμό 11,5 δις τουρκικών λιρών, ήτοι 1,4 δις ευρώ και έχει προσωπικό 170.000 άτομα. Υπό την έννοια αυτή, η Diyanet είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη ιδεολογική επιτυχία του Τούρκου προέδρου, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003.
(Με πληροφορίες Anadolu/in.gr)