Olavsvern: Η απόρρητη υπόγεια βάση υποβρυχίων της Νορβηγίας που κατέληξε στα χέρια των…. Ρώσων

Ανησυχία στο ΝΑΤΟ και προβληματισμό στην Νορβηγία προκαλεί η εξέλιξη της πώλησης μιας παλαιάς στρατιωτικής βάσης σε ιδιώτες, μιας υπόθεσης που έλαβε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν που οι πολιτικοί της σκανδιναβικής χώρας προσδοκούσαν.

Πρόκειται για την μυστική υπόγεια βάση υποβρυχίων Olavsvern που η Νορβηγία κατασκεύασε κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κοντά στα σύνορα με την τότε ΕΣΣΔ, για να φιλοξενεί τα ΝΑΤΟικά υποβρύχια, τα οποία παρακολουθούσαν τα Σοβιετικά υποβρύχια στον Αρκτικό κύκλο και η οποία κατέληξε σήμερα να βρίσκεται στα χέρια των … Ρώσων.

Η απίστευτη ιστορία της υπόγειας βάσης υποβρυχίων Olavsvern, στην βόρεια Νορβηγία κοντά στην πόλη Tromsø, στο Αρκτικό κύκλο έρχεται να υπενθυμίσει σε όλους τους Ευρωπαίους και υποστηρικτές του αφοπλισμού και της μείωσης των αμυντικών δαπανών και αφελούς αντίληψης περί παγκόσμιας ειρήνης που θα “νικήσει” όλα τα εθνικά συμφέροντα των λαών και θα φέρει τους ανθρώπους μαζί κάτω από ένα κοινό όραμα, ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται πάντα όπως τα επιθυμούμε.

submarine_base_norway_02pop

Η πρόσφατη κατάληψη και προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και ο πόλεμος δια αντιπροσώπων που διεξάγει η Μόσχα στην Αν. Ουκρανία, έχει προκαλέσει την ανησυχία ακόμη και των πλέον φιλειρηνικών κυβερνήσεων της Ευρώπης.

Χώρες οι οποίες είχαν μειώσει τις αμυντικές τους δαπάνες μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου σε σημείο που οι Ένοπλες Δυνάμεις τους είχαν πλέον ασήμαντη στρατιωτική ισχύ, χώρες οι οποίες πίστευαν ότι δεν χρειάζονται πλέον άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης ή στοιχεία πυροβολικού έρχονται πια αντιμέτωπες με την ψυχρή πραγματικότητα.

Η Ρωσία είναι εδώ και δείχνει σε όλους πια ότι δεν υπάρχει η Ευρώπη χωρίς αυτήν..

Η Ρωσία του Πούτιν προσπαθεί να δείξει σε ολόκληρη τη Δύση, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί ξανά την αιφνιδιαστική επέκταση της σφαίρας επιρροής της προς τα Ανατολικά σε περιοχές όπου κατοικεί ρωσικός πληθυσμός και θίγονται τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας.

Τα ρωσικά πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη υπενθυμίζουν σε όλους ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή ξαναγεννιέται και ότι η περίοδος που τα συμφέροντα και η φωνή της Ρωσίας χανόταν στους διαδρόμους της Ε.Ε και του ΝΑΤΟ στο Βέλγιο, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Παρα τις περιορισμένες πλέον οικονομικές δυνατότητες της Ρωσίας, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας παραλαμβάνουν με αργό έστω ρυθμό σύγχρονα οπλικά συστήματα, αλλά πρωτίστως έχουν αποκτήσει ξανά την αυτοπεποίθηση τους και προβαίνουν σε τολμηρές κινήσεις με τα νέα υποβρύχια και αεροσκάφη που αποκτούν.

Αυτή την νέα πρόκληση έρχεται να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ, το οποίο όμως μετά λύπης του ανακαλύπτει ότι ο εφησυχασμός και η αφελής προσέγγισης των προηγούμενων δεκαετιών ότι δηλ. ποτέ στην Ευρώπη δεν πρόκειται να υπάρξει ξανά ένας ανταγωνισμός μεταξύ Δύσης και Ανατολής στον οποία τα όπλα θα έχουν λόγο, είχε τελικά αρνητικές συνέπειες.

Ο λόγος για την μυστική υπόγεια βάση υποβρυχίων Olavsvern, που όπως αναφέρθηκε κατασκεύασαν οι Νορβηγοί στην διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου στα βόρεια της χώρας τους, έναντι 500 εκατ. δολαρίων και η οποία σήμερα βρίσκεται ουσιαστικά έμμεσα στα χέρια της…. ρωσικής εταιρείας Gazprom.

NORWAY BASE

Η βάση αυτή είχε κατασκευαστεί για να φιλοξενεί και να υποστηρίζει τα νορβηγικά και ΝΑΤΟικά υποβρύχια, τα οποία παρακολουθούσαν τις ρότες των σοβιετικών υποβρυχίων, καθώς αυτά ανοίγονταν στον βόρειο Ατλαντικό από την θάλασσα Μπάρεντς και τις βάσεις τους στο Zapadnaya Litsa (45χλμ από τα σύνορα με τη Νορβηγία), στο Vidyaevo και στο Gadzhiyevo.

Για δεκαετίες η βάση αυτή αποτελούσε την πλέον προωθημένη εγκατάσταση του Ναυτικού της Νορβηγίας στον Αρκτικό κύκλο, κατασκευασμένη βαθιά μέσα σε ένα βουνό, με εισόδους προς το φιόρδ όπου μπορούσαν να εισέρθουν ταχύπλοα σκάφη και υποβρύχια.

olavsvern

Προστατευμένη καλά μέσα στο φιόρδ του Tromsø, μακριά από την ανοικτή θάλασσα, η υπόγεια βάση διέθετε ωφέλιμη έκταση 25.000 τετραγωνικά μέτρα μέσα στο βουνό και κτίρια συνολικής έκτασης 13.500 τετραγωνικά μέτρα πάνω από το έδαφος.

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η υπόγεια βάση λειτούργησε για μια δεκαετία και το 2002 σταμάτησε η λειτουργία της για πάντα, αφού όπως πίστευαν τότε οι πολιτικοί της Νορβηγίας δεν υπήρχε πια λόγος για την λειτουργία της, αφού η Σοβιετική απειλή είχε εξαφανιστεί και το ρωσικό Ναυτικό ήταν τότε αρκετά αδύναμο.

Μερικά χρόνια αργότερα το 2009 η βάση έκλεισε και το 2011 η υπόγεια ναυτική βάση Olavsvern πουλήθηκε σε μια Νορβηγική εταιρεία γεωτρήσεων πετρελαίου για μόλις 5 εκατ. δολάρια.

Λίγο αργότερα η Νορβηγική εταιρεία ενοικίασε την βάση σε μια Ρωσική εταιρεία σεισμικών ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, η οποία συνδέεται επιχειρηματικά με την ρωσική εταιρεία Gazprom.

NORWAY SUBS

Στη βάση πια ναυλοχούν τουλάχιστον τρία ρωσικά ερευνητικά πλοία, γεγονός που έχει προκαλέσει την ανησυχία των ΝΑΤΟικων αναλυτών και τον προβληματισμό Νορβηγών απόστρατων αξιωματικών του Ναυτικού, καθώς και κυβερνητικών στελεχών, τα οποία προσπαθούν να καταλάβουν τον λόγο για τον οποίο ένα τόσο σημαντικό έργο υποδομής παραδόθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη για πώληση σε ιδιωτες.

Όπως δήλωσε πρόσφατα απόστρατος Αντιναύαρχος του Ναυτικού της Νορβηγίας, η προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας, πούλησε την μόνη αξιόλογη βάση που υπήρχε στην περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία.

Η βάση αυτή σύμφωνα με τον Αντιναύαρχο, ήταν η μόνη που μπορούσε να υποστηρίξει την μόνιμη παρουσία των νορβηγικών υποβρυχίων σε απόσταση αναπνοής από τις ρωσικές ναυτικές βάσεις στη χερσόνησο Κόλα, επιτρέποντας στη Νορβηγία την καλύτερη παρακολούθηση των κινήσεων των Ρώσων στη θάλασσα Μπάρεντς και την στενή επιτήρηση των ρωσικών υποβρυχίων.

Olavsvern ubŒt

Από την πλευρά τους στελέχη της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της Νορβηγίας δηλώνουν ότι δεν μπορούν να αλλάξουν το αποτέλεσμα των επιλογών της κεντροαριστερής κυβέρνησης που πούλησε την βάση το 2011 και αναγκαστικά θα αποδεχτούν την παρουσία ρωσικών ερευνητικών πλοίων σε μια πρώην άκρως απόρρητη στρατιωτική περιοχή που λόγω των εξελίξεων στην Ευρώπη αποκτά ξανά μεγάλη σημασία στον στρατιωτικό σχεδιασμό της Νορβηγίας.

Η πραγματικά απίστευτη αυτή ιστορία με την πώληση της απόρρητης νορβηγικής ναυτικής υπόγειας βάσης σε ιδιώτες και η έμμεση χρήση της από μια κρατική ρωσική εταιρεία, αποδεικνύει τον επιπόλαιο και αφελή τρόπο με τον οποίο οι Ευρωπαίοι πολιτικοί σκέφτονταν μέχρι και πριν από τρία χρόνια, αναφορικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις που εκκολάπτονταν στην γηραιά ήπειρο.

Ο τότε πρωθυπουργός της Νορβηγίας Jens Stoltenberg που πούλησε την ναυτική βάση στους ιδιώτες, είναι σήμερα ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ και αναμφίβολα θα πρέπει να νοιώθει λίγο άβολα γνωρίζοντας ότι έμμεσα με τις αποφάσεις του επέτρεψε την χρήση μιας ναυτικής βάσης της χώρας του από τους… Ρώσους τη στιγμή που το ΝΑΤΟ προσπαθεί να “αναχαιτίσει” την πολιτική της Ρωσίας στην Αν. Ουκρανία και να περιορίσει την προσπάθεια επίδειξης στρατιωτικής ισχύος της Μόσχας στην Βαλτική και τον Βόρειο Ατλαντικό.

olavsen2

Η ιστορία έχει αποδείξει πολλές φορές ότι επαναλαμβάνεται, όμως όπως φαίνεται οι ιδεοληψίες και η αφέλεια πολλών Ευρωπαίων πολιτικών δεν αφήνει πολλά περιθώρια για την πρόληψη τέτοιων λαθών όπως αυτό που έλαβε χώρα στην ναυτική βάση  Olavsvern.

Και μπορεί για την Νορβηγία ένα τέτοιο λάθος να αντιμετωπιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον με την λήξη του συμβολαίου ενοικίασης της βάσης στη Ρωσική εταιρεία, για άλλες χώρες όμως όπως την Ελλάδα τέτοια λάθη θα μπορούσαν να αποδειχτούν μοιραία και αυτό θα πρέπει να το έχουν υπόψη τους οι αρμόδιοι διότι όπως αποδεικνύεται η μοίρα παίζει άσχημα παιχνίδια για τους αφελείς και τους ρομαντικούς.

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.