Παραλήφθηκε από το ΛΣ/Ελληνική Ακτοφυλακή το πρώτο από τα έξι περιπολικά σκάφη POB- 24G (Vid.)

Παραλήφθηκε από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή το πρώτο από τα έξι συνολικά περιπολικά σκάφη τύπου POB- 24G που παραγγέλθηκαν από την Κροατική εταιρεία  «MONTMONTAZA– GREBENd.o.o.». την περασμένη Άνοιξη.

Τα έξι σκάφη παραγγέλθηκαν στο πλαίσιο της ενίσχυσης των δυνατοτήτων φύλαξης και επιτήρησης των ελληνικών θαλασσίων συνόρων και το συνολικό ύψος του εξοπλιστικού προγράμματος έφτασε τα 13.387.998 ευρώ το οποίο θα καλυφτεί κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής του πρώτου σκάφους το οποίο φέρει κωδικό ΛΣ617 πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας, Θοδωρή Δρίτσα, του Πρέσβη της Κροατίας, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναυάρχου Λ.Σ., Αθανάσιου Αθανασόπουλου και του εκπροσώπου της αναδόχου εταιρείας «MONTMONTAZA – GREBEN d.o.o.».

Το περιπολικό σκάφος τύπου POB- 24G είναι κατασκευασμένο με υλικό GRP έχει συνολικό μήκος 24,7 μέτρα, πλάτος 6 μέτρα και μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 30 κόμβων σε ήρεμη θάλασσα με το 100% του φόρτου που μπορεί να μεταφέρει, χάρις στους 2 κινητήρες Cummins MDKDU που διαθέτει οι οποίοι αποδίδουν ισχύ 1.600 ίππους έκαστος. Τα εν λόγω σκάφη, επίσης, έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς 25 ατόμων, ενώ οι χώροι ενδιαιτήσεων δύνανται να φιλοξενήσουν πλήρωμα επτά ατόμων.

Τα σκάφη είναι κατάλληλα διαμορφωμένα να επιχειρούν σε Κατάσταση Θαλάσσης κατά Douglas 6 διαθέτουν θερμική κάμερα AVIV-S της ισραηλινής εταιρείας ESC-BAZ και θα προωθηθούν στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ενισχύοντας τις δυνατότητες των τοπικών μονάδων του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή το πρώτο σκάφος που παραλήφθηκε πρόκειται να μεταφερθεί άμεσα στην Αλεξανδρούπολη και να ενισχύσει το υπάρχων σκάφος το οποίο καλύπτει και την ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Σαμοθράκης και πιο ειδικά στην περιοχή της Λαδόξερας, όπου στο πρόσφατο παρελθόν είχαν καταγραφεί “θερμά” επεισόδια μεταξύ Ελλήνων ψαράδων και σκαφών της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Τα υπόλοιπα πέντε σκάφη πρόκειται να παραδοθούν στο  Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή εντός του 2015.

Παράλληλα με την παράδοση του πρώτου περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης τύπου POB- 24G υπογράφηκε από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή τροποποίηση στην σχετική σύμβαση ναυπήγησης του περιπολικού σκάφους ανοικτής θαλάσσης  τύπου STAN PATROL 5509 το οποίο παραγγέλθηκε από την ολλανδική εταιρεία DAMEN τον Απρίλιο του 2014 έναντι του ποσού των 28,8 εκατ. ευρώ.

DAMEN OPV

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα e-amyna βάσει τις τροποποίησης αυτής το περιπολικό σκάφος τύπου STAN PATROL 5509  τελικά θα ναυπηγηθεί στο ναυπηγείο Kozle της Πολωνίας και όχι στο ναυπηγείο της ολλανδικής εταιρείας Damen στο Galati στη Ρουμανία όπως προβλεπόταν αρχικά.

Οι εργασίες ολοκλήρωσης της ναυπήγησης του πλοίου, η εγκατάσταση του εξοπλισμού και οι δοκιμές/έλεγχοι/επιθεωρήσεις θα γίνουν στα ναυπηγεία της Damen στο Gorinchem της Ολλανδίας, ενώ οι τελικές δοκιμές παραλαβής από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή  στο λιμάνι του Πειραιά.

Το πρόγραμμα απόκτησης του πλοίου χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε και πιο ειδικά από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων με 75% και  από εθνικούς πόρους με 25%.. Το νέο πλοίο έχει μήκος 58 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα βύθισμα 2,9 μέτρα μπορεί να επιτύχει μέγιστη ταχύτητα 25-30 κόμβους χάρις στους δύο κινητήρες diesel MTU που διαθέτει. Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του, τις 21 ημέρες.

Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους, οι οποίες μπορούν να μεταφέρουν 25 άτομα έκαστη. Το περιπολικό σκάφος ανοικτής θαλάσσης DAMEN STAN PATROL 5509  έχει δυνατότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του κατασκευάζεται από χάλυβα, η υπερκατασκευή του από κράματα αλουμινίου, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές της έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου AxeBow (πέλεκυ).

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.