Παραίτηση Κοτζιά – Τους άφησε πριν τον «χτυπήσουν»;

Την παραίτηση του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά πολλοί έτρεξαν να την συνδέσουν με την Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που δεν ισχύει

Από την πρώτη ημέρα της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών ο Νίκος Κοτζιάς συνδέθηκε με αυτήν και κατηγορήθηκε για το περιεχόμενο της. Όμως ο εκάστοτε υπουργός εξωτερικών δεν ακολουθεί μια αυτόνομη πορεία, αλλά λαμβάνει εντολή απο την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, να φέρει τον καλύτερο συμβιβασμό για την χώρα, όπου στο τέλος τον εγκρίνει

Η εξωτερική πολιτική είναι συμβιβασμός, ήταν, είναι και θα είναι. Νικητές υπάρχουν μόνο στην βία και στον πόλεμο, αν και στο πόλεμο, ο νικητής πολλές φορές συμβιβάστηκε και δεν ταπείνωσε τον ηττημένο.

Είναι πέρα από βέβαιο πως ο Πάνος Κάμμενος γνώριζε τα πάντα για την Συμφωνία, για το περιεχόμενο της και την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Και γνώριζε τα πάντα ο υπουργός άμυνας γιατί από τα γεγονότα αποδεικνύεται ότι με τον πρωθυπουργό συναποφασίζουν.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατάλαβε ότι θα του ρίξουν την ευθύνη και τους άφησε;

Από τους διαλόγους που βγήκαν στην δημοσιότητα, φαίνεται πως ο πρώην υπουργός εξωτερικών ήταν αποφασισμένος για ρήξη στο υπουργικό συμβούλιο και ίσως είχε αποφασίσει και την παραίτηση του.

Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν πήγε όπως περίμεναν όλοι, και δεν εννοούμε στην Ελλάδα. Στην χώρα μας, μετά τις πρώτες αντιδράσεις, οι αντιστάσεις κάμφθηκαν. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε η ταύτιση των συγκεντρώσεων με ακραία στοιχεία από την κυβέρνηση, η απόσταση που κράτησε η Νέα Δημοκρατία από αυτές και τέλος, η αστυνομική βία.

Ο Νίκος Κοτζιάς κατάλαβε πως μια αποτυχία θα την φορτωνόταν ο ίδιος, και ο Πάνος Καμμένος μαζί με τον πρωθυπουργό, δεν άφησαν περιθώρια να εννοηθεί κάτι άλλο, τόσο από τις προηγούμενες ημέρες, όσο και στο υπουργικό συμβούλιο

Και αυτό έκανε ο πρώην υπουργός εξωτερικών, τέσταρε τα αντανακλαστικά τους, η αναφορά του στον έλεγχο στα μαύρα ταμεία του υπουργείου αμύνης μόνο τυχαία δεν ήταν. Άλλωστε, η πώληση όπλων στην Σαουδική Αραβία, ήταν ένα θέμα που είχε αντιδράσει έντονα ο Νίκος Κοτζιάς.

Τους ενώνει η αποτυχία Κοτζιά

Η παραίτηση του πρώην υπουργού εξωτερικών ίσως να μην είναι και το τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ της κόντρας Κοτζιά  – Καμμένου. Τόσο ο Πάνος Καμμένος όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, θα κρυφτούν πίσω από αυτή την παραίτηση και ο καθένας ξεχωριστά θα προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί στις εκλογές.

Μαζί τους, ήταν και όλο το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης Καμμένου. Τις αντιδράσεις κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τις προηγούμενες ημέρες για τον Πάνο Καμμένο, δεν τις έλαβε κανείς υπόψη!

Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τέλος της διγλωσσίας δεν ήταν για τον Πάνο Καμμένο, ήταν για το εσωτερικό του κόμματος, όπως για τον Νίκο Φίλη

 

 

Via Diplomacy