Πιέσεις στον Trump για διακοπή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Πιέσεις προκειμένου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να διακόψει τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα δέχεται η κυβέρνηση Trump, από συντηρητικούς γερουσιαστές.

Σύμφωνα με τους Financial Times, σε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο γερουσιαστής του Michigan, Bill Huizenga (πρωτοεκλέχθηκε το 2011 με το Tea Party), ζητά από τον Trump να αντιταχθεί ευθέως στην περαιτέρω συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Και, αν αυτό δεν καταστεί εφικτό, να μπλοκάρει τις μεταρρυθμίσεις στα μερίδια συμμετοχής του Ταμείου (σ.σ. πάγιο αίτημα πολλών αναδυόμενων οικονομιών, προκειμένου να έχουν μεγαλύτερη επιρροή στη λήψη αποφάσεων), έως ότου η Ελλάδα αποπληρώσει το σύνολο των δανείων της προς το ΔΝΤ.

Μεταξύ άλλων, ο Huizenga επικρίνει το γεγονός ότι το ΔΝΤ «χρησιμοποιείται ως πολιτικό εργαλείο από τις ευρωπαϊκές χώρες, με κόστος για την αξιοπιστία του Ταμείου».

Όπως σχολιάζουν οι FT, ακόμη δεν είναι ξεκάθαρη η στάση που θα κρατήσουν οι ΗΠΑ απέναντι στο ζήτημα. Μιλώντας πρόσφατα στην Wall Street Journal ο νέος ΥΠΟΙΚ, Steve Mnuchin, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα «κυρίως ευρωπαϊκό πρόβλημα», κάτι που πολλοί εξέλαβαν ως ένδειξη ότι οι ΗΠΑ θα σκληρύνουν τη στάση τους.

Ο Robet Kahn, πρώην αξιωματούχος των ΗΠΑ στο ΔΝΤ και στο αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, δηλώνει πάντως πως δεν θα εκπλαγεί αν η νέα κυβέρνηση της χώρας υιοθετήσει μια πιο σκληρή στάση, προσθέτοντας πως αν το ΔΝΤ πράγματι πιστεύει στην «σκληρή γραμμή» που τηρεί έναντι της Ελλάδας, τότε μπορεί να βρει έναν ισχυρό σύμμαχο στην κυβέρνηση Trump.

[Φωτογραφία: Ο Bill Huizenga (τρίτος από δεξιά) πίσω από τον Donald Trump και δίπλα στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Paul Ryan. Photo by Olivier Douliery-Pool/Getty Images/Ideal Image)]

Πέτρος Ούτσης