Ποιοι στηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη

Η επομένη μέρα των εκλογών αναμένεται, πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να αναδείξει πρώτο κόμμα το ΣΥΡΙΖΑ και ως εκ τούτο να αναλάβει η Αριστερά για πρώτη φορά τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει άμεσα να διαπραγματευθεί με τους ευρωπαίους εταίρους μας για το ελληνικό χρέος. Φυσικά είναι ευρέως γνωστό ότι η οποία διαπραγμάτευση, είτε πολιτική, είτε οικονομική, είτε διπλωματική, είτε επιχειρηματική, χρειάζεται και κάποιες συμμαχίες.

Τα ευρωπαϊκά κόμματα που έχουν εκδηλώσει τη στηριξή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα είναι το εξωκοινοβουλευτικό ισπανικό Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας του Πιερ Λοράν και το ιρλανδικό Sinn Fein του Τζέρι Ανταμς. Οι Πάμπλο Ιγκλέσιας και Πιέρ Λοράν παραβρέθηκαν στην τελευταία προεκλογική ομιλία του Αλέξη Τσίπρα και ο Τζέρι Ανταμς του τηλεφώνησε και του ευχήθηκε καλή επιτυχία. Αναλυτικότερα η ταυτότητα των Podemos, Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας και Sinn Fein.

Το ισπανικό Podemos
Πάμπλο Ιγκλέσιας
Πάμπλο Ιγκλέσιας

Το Podemos, «Μπορούμε», ιδρύθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2014 από αριστερούς Ισπανούς ακαδημαϊκούς και θεωρείται η μετεξέλιξη σε κόμμα των Ιndignados των «Ισπανών Αγανακτισμένων». Το Podemos συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του 2014 και πέτυχε να πάρει το 8% των ψήφων, κατακτώντας 5 έδρες στην Ευρωβουλή. Το αποτέλεσμα του χαρακτηρίστηκε η μεγαλύτερη έκπληξη των εκλογών στην Ισπανία καθώς το Podemos είχε ιδρυθεί μόλις πέντε μήνες πριν από τις εκλογές. Ηγέτης του Podemos είναι ο 37χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας –ευρωβουλευτής- και ισπανός, ακαδημαϊκός και πολιτικός. Είναι λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης και συγγραφέας και παρουσιαστής πολιτικών τηλεοπτικών εκπομπών (La Tuerka – Fort Apache). Έχει συγγράψει περισσότερα από 30 επιστημονικά άρθρα ακαδημαϊκά περιοδικά.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας
Πιερ Λοράν
Πιερ Λοράν

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας (PCF) ιδρύθηκε το 1920 και παρόλο που τα εκλογικά του αποτελέσματα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια διατηρεί αυξημένο αριθμό μελών. Έχει 19 έδρες στη The Senate (348) και 8 έδρες στη The National Assembly (577). To PFC συμμετείχε σε τρεις κυβερνήσεις: στην προσωρινή κυβέρνηση μετά την Απελευθέρωση (1944-1947), στο ξεκίνημα της προεδρίας του Φρανσουά Μιτεράν και στην κυβέρνηση υπό του Λιονέλ Ζοσπέν. Ήταν επίσης το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα από το 1945 μέχρι τη δεκαετία του 1970, όταν και ξεπεράστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Ο αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας είναι ο 58χρονος Πιερ Λοράν πολιτικός και δημοσιογράφος (πρώην διευθυντής της L’Humanité)

Το ιρλανδικό Sinn Fein

Τζέρι Ανταμς
Τζέρι Ανταμς

To Sinn Féin – «Eμείς» – ιδρύθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1905 από τον Άρθουρ Γκρίφιθ και είναι πολιτικό κόμμα στη Δημοκρατία της Ιρλανδίας και στη Βόρεια Ιρλανδία. Την τωρινή του μορφή την πήρε το 1970, ύστερα από μια εσωτερική διάσπαση που χώρισε το κόμμα στα δύο, με το άλλο μισό του να αποτελεί το αριστερό Κόμμα των Εργατών της Ιρλανδίας. Το Sinn Fein έχει ιστορικά συνδεθεί με τον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό (IRA), αποτελώντας την πολιτική του πτέρυγα. Ηγέτης του είναι ο 67χρονος Τζέρι Ανταμς ο οποίος είναι ευρέως αναγνωρισμένος για την αποφασιστική του συμβολή στην ειρηνευτική διαδικασία για την Ιρλανδία και για τη συνέχιση των προσπαθειών του στην οικοδόμηση μιας σταθερής, δημοκρατικής διευθέτησης μέσω των διαπραγματεύσεων ειρήνης. Το Sinn Fein κατέχει στη Συνέλευση της Βόρειας Ιρλανδίας 28 από τις 108 έδρες και στην Ιρλανδία έχει στην Κάτω Βουλή (Dáil Éireann) 14 έδρες από τις 166 έδρες και στην Άνω Βουλή (Seanad Éireann) 3 έδρες από τις 66 έδρες.

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.