Πιο κοντά στην Ευρώπη το Αζερμπαϊτζάν – Αγοράζει από την Ιταλία 10 M-346

Το Αζερμπαϊτζάν αν και ένα αυταρχικό καθεστώς, τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει τα οποία μέσω του αγωγού TAP θα προμηθεύσουν την Ευρώπη, οδηγεί και σε στρατιωτικές συμφωνίες.

Έτσι σύμφωνα με την Ρωσική ιστοσελίδα ridus.ru, το Αζερμπαϊτζαν θα προμηθευτεί σε πρώτη φάση 10 αεροσκάφη M-346 με προοπτική την προμήθεια ακόμη 15 αεροσκαφών στο μέλλον

Το M-346 είναι ένα αεροσκάφος σχεδιασμένο για υψηλή εκπαίδευση πιλότων αλλά ταυτόχρονα και ένα ευέλικτο ελαφρύ μαχητικό. Πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση τον Ιούλιο του 2004. Το αεροπλάνο διαθέτει δύο turbojet κινητήρες F-124-GA-200, οι οποίοι του επιτρέπουν να φτάσει ταχύτητες έως και 1050 χλμ / ώρα.

Το αεροπλάνο μπορεί να μεταφέρει πυραύλους και βόμβες βάρους μέχρι 3 τόνους.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος το χρησιμοποιούν ήδη η Ιταλική Αεροπορία (18), η Σιγκαπούρη(12), το Ισραήλ (30) και η Πολωνία (8)

Η εταιρεία Leonardo που παράγει το αεροσκάφος, έκανε την παρουσίαση στο Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν τον Μαϊο του 2017 αλλά τελικά αξιολογήθηκε στις αρχές του 2018

Σημειώστε ότι το 2018 η ιταλική εταιρεία Leonardo έχει ξεκινήσει την μαζική παραγωγή ελαφρού μαχητικού με βάση το εκπαιδευτικό αεροσκάφος M-346. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος μάρκετινγκ της εταιρείας Eduardo De Campos.

«Η νέα τροποποίηση στο αεροσκάφος γίνεται για να επεκτείνει τις ικανότητες μάχης. Χάρη στη χρήση του ραντάρ Grifo-346, το M-346 θα γίνει ένα ολοκληρωμένο ελαφρύ μαχητικό και θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά όπλα αέρος-αέρος. Η συγκεκριμένη έκδοση  θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του 2018 «, δήλωσε ο De Campos.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό από το σύνολο των αεροσκαφών που θα προμηθευτεί το Αζερμπαϊτζάν είναι εκπαιδευτικά η μαχητικά. Ωστόσο η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Πολεμική Αεροπορία της χώρας πιθανόν να οδηγήσει στην προμήθεια περισσότερων μαχητικών

 

Via Diplomacy