Πυρηνοκίνητο θα είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού

Πυρηνοκίνητο θα είναι το τρίτο αεροπλανοφόρο του Ινδικού Ναυτικού σύμφωνα με τον Ινδό στρατιωτικό αναλυτή Ajay Shukla.

Το αεροπλανοφόρο INS Vishal θα αποτελέσει την νέα μεγάλη τεχνολογική πρόκληση για την Ινδία και την ναυπηγική της βιομηχανία αφού το πλοίο αυτό θα έχει μεγαλύτερο κατά 60% εκτόπισμα από το αεροπλανοφόρο INS Vikrant το οποίο πρόκειται να ενταχτεί σε υπηρεσία το 2018 θα έχει κατά 32% μεγαλύτερη ικανότητα μεταφοράς και υποστήριξης αεροσκαφών σε σχέση με το INS Vikrant και σαφώς μεγαλύτερη αυτονομία χάρις στον πυρηνικό αντιδραστήρα που θα διαθέτει.

Σύμφωνα με τον Ινδό αναλυτή τα ναυπηγεία της χώρας θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη του πυρηνικού αντιδραστήρα που εξοπλίζει το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων INS Arihant το οποίο εντάχτηκε σε υπηρεσία τον Αύγουστο του 2016.

Παρα όμως την εμπειρία που οι Ινδοί μηχανικοί διαθέτουν σε αυτό τον τομέα, το Νέο Δελχί πρόκειται να ζητήσει την τεχνική βοήθεια των Αμερικανών για την επαύξηση της ασφάλεια της λειτουργίας του αντιδραστήρα στο υπο σχεδίαση αεροπλανοφόρο.

Χάρις στον νέο πυρηνικό αντιδραστήρα το INS Vishal θα μπορεί να επιχειρεί για 20 χρόνια χωρίς ανεφοδιασμό καυσίμου με μόνο περιορισμό τον ανεφοδιασμό του πλοίου σε τρόφιμα, νερό και καύσιμα για τα αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που θα μεταφέρει.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών αναφέρουν ότι το INS Vishal θα μεταφέρει 50-55 αεροσκάφη και ελικόπτερα τα οποία θα μπορούν να επιχειρούν πολύ πιο εύκολα χάρις στον ηλεκτρομαγνητικό καταπέλτη (Electromagnetic Aircraft Launch System (EMALS)) Αμερικανικής κατασκευής που οι Ινδοί ζήτησαν από την Ουάσινγκτον, μαζί με αεροσκάφη εγκαίρου προειδοποίησης τύπου E-2 Hawkeye της εταιρείας Grumman.

Το κόστος του νέου αεροπλανοφόρου θα είναι 3-4 φορές μεγαλύτερο από αυτό του αεροπλανοφόρου INS Vikrant, ενώ προβλέπεται η κατασκευή των κατάλληλων υποδομών για την ανάπτυξη και την κατασκευή των υποσυστημάτων του πλοίου. Λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος οι Ινδοί έχουν ήδη ζητήσει την ανταλλαγή πληροφοριών με Αμερικανικά, Ρωσικά και Γαλλικά ναυπηγεία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.