Πώς είδαν οι χρήστες του διαδικτύου τη νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ

Tων Νίκου Αρβανίτη/ Γιώργου Ξ. Πρωτόπαπα

Καμμένος και Βαρουφάκης επισκίασαν τα επινίκια του ΣΥΡΙΖΑ στα social media! Αυτό δείχνει η ανάλυση των στοιχείων του Palo Professional για τα διαδικτυακά δημοσιεύματα της περιόδου 25-27/1/2015.

Οι πρώτες αντιδράσεις που καταγράφηκαν στο διαδίκτυο για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ και την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Αλέξη Τσίπρα δεν περιορίστηκαν μόνο στην ονοματολογία για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης αναλώθηκαν κυρίως σε αυτούς τους θεματικούς άξονες.

Στο χρονικό αυτό διάστημα 25-26/1/2015 παρατηρείται μία αύξηση των αναφορών κυρίως στο κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. και λιγότερο στο πρόσωπο του Πάνου Καμμένου όπως φαίνεται και από τον συνημμένο πίνακα. Τη χρονική περίοδο 26-27/1/2015, σύμφωνα με τα στοιχεία το Palo Pro, ο ΣΥΡΙΖΑ υπερέχει σε αναφορές των ΑΝ.ΕΛ ενώ η «συλλογική οντότητα» του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να παραμένει και μετεκλογικά πιο δημοφιλής από τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει συνολικά πολλαπλάσιο συνολικό αριθμό αναφορών που ανέρχεται στις 74.449, ενώ οι AN.ΕΛ έχουν μόλις 11.241 αναφορές συνολικά. Η ίδια εικόνα παρατηρείται και σε επίπεδο αρχηγών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κυριαρχεί με 19.449 συνολικά αναφορές έναντι του νέου υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος καταγράφει 3.152 αναφορές. Η καταγραφή του συναισθημάτων του διαδικτύου δίνει και πάλι την πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ . Τα περισσότερα θετικά συναισθήματα ανήκουν στο ΣΥΡΙΖΑ με τον αριθμό τους να ανέρχεται στα 28.627, ενώ οι AN.ΕΛ περιορίζονται σε 3.600.

Την πλειοψηφία των αναφορών καταλαμβάνει το twitter και σύμφωνα με το εργαλείο Top 10 Topics του Palo Pro τα πιο δημοφιλή θέματα που απασχολούν τους χρήστες του ελληνικού διαδικτύου είναι: οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου μετά το εκλογικό αποτέλεσμα και τις συναντήσεις του με Τσίπρα και Αρχιεπίσκοπο , τα δημοσιεύματα των ξένων ΜΜΕ για τη συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η αντίδραση – κριτική της κομμουνιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ. οι εκτιμήσεις της Deutsche Welle ότι «Δεν πρόκειται να υπάρξει μεγάλη αλλαγή πορείας», το σύνολο των αναφορών του ξένου τύπου στα εκλογικά αποτελέσματα στην Ελλάδα, ενώ στην τελευταία θέση βρίσκονται οι δηλώσεις των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των οποίων κάποιοι θεωρούνταν υπουργοποιήσιμοι!

Στο χώρο των social media ξέσπασε πραγματικός πόλεμος με την πλήρη απόδοση της συνέντευξης του Γιάννη Βαρουφάκη όπου φέρεται ο υπουργός πλέον Οικονομικών να λέει ότι η απαίτηση ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» του μεγαλύτερου μέρους του χρέους ήταν μια υπερβολή, ενόψει της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Διαβάστε όλη την ανάλυση στο www.palo.gr

Συγγραφέας: Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Γιώργος Ξ. Πρωτόπαπας

Δημοσιογράφος - Αναλυτής διεθνών θεμάτων και γεωπολιτικής στο μηναίο περιοδικό Άμυνα & Διπλωματία.