Πράσινο φως της Βαγδάτης στη Ρωσία για την πραγματοποίηση επιθέσεων σε αυτοκινητοπομπές του ISIS με προέλευση τη Συρία

Η Ιρακινή κυβέρνηση επέτρεψε στη Ρωσία να πραγματοποιεί αεροπορικές επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές του ISIS με προέλευση τη Συρία.

Η απόφαση αυτή της Βαγδάτης σχετίζεται με την συνεχόμενη μεταφορά στρατιωτικού υλικού από τη Συρία στο Ιράκ και από το Ιράκ στη Συρία ανάλογα με τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων της ισλαμιστικής οργάνωσης.

Όπως δήλωσε ο Hakem al-Zamli πρόεδρος της Επιτροπής της Ιρακινής Βουλής για θέματα Ασφάλειας και Άμυνας η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Ιράκ με την Συρία το Ιράν και τη Ρωσία για την εξουδετέρωση της Σουνιτικής οργάνωσης.

Από το περασμένο Καλοκαίρι το ISIS κατέχει σημαντικές εκτάσεις στην Συρία και στο Ιράκ και αποτελεί σημαντική απειλή για την ακεραιότητα των δύο χωρών.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα φέρει τα ρωσικά βομβαρδιστικά στον εναέριο χώρο του Ιράκ διευρύνοντας τον χώρο των επιχειρήσεων των ρωσικών αεροσκαφών στην καρδιά της Μέσης Ανατολής.

Όπως είναι αναμενόμενο η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία σε νέες συζητήσεις για τον συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων αυτή την φορά πάνω από το Ιράκ

Γιώργος Τσιμπούκης