Πρόεδρος Ιράκ : «Δεν θα επιτρέψουμε την ίδρυση ενός δεύτερου Ισραήλ στην Κουρδική αυτόνομη περιοχή»

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση του Ιράκ εξέφρασε την αντίθεση της στο δημοψήφισμα που πρόκειται να πραγματοποιήσουν με μερικές ημέρες οι Κούρδοι της Αυτόνομης περιοχής στο Βόρειο Ιράκ.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Ιράκ, Νουρί αλ Μαλίκι, «η Βαγδάτη δεν θα επιτρέψει τη δημιουργία ενός δεύτερου Ισραήλ στο βόρειο τμήμα του Ιράκ».

Η νέα αυτή αντίδραση της Ιρακινής κυβέρνησης στο επικείμενο δημοψήφισμα έρχεται να συμπληρώσει σειρά ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων που προέρχονται από την κεντρική κυβέρνηση και εκφράζουν την κάθετη άρνηση της Βαγδάτης στην ανεξαρτητοποίηση των Κουρδικών περιοχών του Ιράκ.

Μάλιστα η ιρανική κυβέρνηση έχει ήδη ζητήσει από τους Τουρκμάνους και τους Άραβες κατοίκους στην αυτόνομης κουρδικής περιοχής να μην συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα και να κάνουν διαβήματα στις ΗΠΑ, στην Τουρκία, στον ΟΗΕ, στο Ιράν και στην Βρετανία.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντάρ αλ Αμπάντι δήλωσε ότι η απόφαση του Κουρδικού δημοψηφίσματος είναι αντίθετη με το Ιρακινό Σύνταγμα και η κεντρική κυβέρνηση της χώρας δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να αναγνωρίσει το τελικό αποτέλεσμα.

Σε αυτή την θέση η κυβέρνηση έχει βρει σύμμαχο και τα υπόλοιπα κόμματα τα οποία απέρριψαν την πρόταση για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για ένα ανεξάρτητο Κουρδικό κράτος στο Βόρειο Ιράκ.

Γιώργος Τσιμπούκης