Πρόεδρος Κροατίας – Ενθαρρυντική για την παγκόσμια οικονομία η πρωτοβουλία “One Belt, One Road”

Ενθαρρυντική για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, την προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας, χαρακτήρισε την κινεζική πρωτοβουλία “One Belt, One Road” τον αποκαλούμενο “Νέο Δρόμο του Μεταξιού”, η πρόεδρος της Κροατίας Κολίντα Γκράμπαρ Κιτάροβιτς, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον πρωθυπουργό της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ο οποίος επισκέπτεται το Ζάγκρεμπ, επικεφαλής αντιπροσωπείας 250 αξιωματούχων και εκπροσώπων οικονομικών και επιχειρηματικών φορέων.

Η πρόεδρος της Κροατίας αναφέρθηκε στο έργο κατασκευής της γέφυρας Πέλιεσατς στη νότια Κροατία (που θα ενώνει δύο τμήματα της χώρας παρακάμπτοντας τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη) από την κινεζική εταιρεία China Road and Bridge Corporation, τονίζοντας ότι είναι η πρώτη κινεζική εταιρεία που πραγματοποιεί ένα τόσο μεγάλο έργο υποδομής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κατά 85%).

Η ίδια χαρακτήρισε την επίσκεψη της κινεζικής αντιπροσωπείας ως περαιτέρω βήμα προόδου για την προώθηση των διμερών σχέσεων και επισήμανε ότι η συνεργασία στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας 16 +1 ήταν σημαντική για την Κροατία και θα μπορούσε να συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Κίνας αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του προαναφερόμενου έργου, προσθέτοντας ότι η συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και της Κροατίας, ιδίως στον τομέα των έργων υποδομών, είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα.

Η Κροατία φιλοξενεί την όγδοη σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κίνας και δεκαέξι χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (πρωτοβουλία 16+1) στο Ντουμπρόβνικ. Η κινεζική πρωτοβουλία 16+1 “είναι ένα συμπληρωματικό μέρος της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Κίνας και συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου και άλλων μορφών συνεργασίας με την Κίνα”, επισήμανε, σε δηλώσεις της, η πρόεδρος της Κροατίας.

Αναπτυξιακή  ώθηση στις διμερείς σχέσεις
Σε κοινή ανακοίνωση των κυβερνήσεων της Κροατίας και της Κίνας επισημαίνεται ότι οι δύο χώρες θα δώσουν έμφαση στην ενίσχυση των οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων, καθώς και την ανταλλαγή τεχνογνωσίας στους τομείς της έρευνας, της τεχνολογίας, της γεωργίας, των μεταφορών, του πολιτισμού και του τουρισμού.

Η κοινή ανακοίνωση εκδόθηκε την πρώτη ημέρας της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί ο Κινέζος πρωθυπουργός στην Κροατία. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι, οι δύο χώρες έχουν βελτιώσει σημαντικά τις διμερείς σχέσεις, επιτυγχάνοντας μεγάλη πρόοδο και εντατικοποιώντας τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου.

Οι δύο χώρες θα ενθαρρύνουν τη συνεργασία πανεπιστημιακών και ερευνητικών ιδρυμάτων, φορέων που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα και, εντός του τρέχοντος έτους θα συνδιοργανώσουν το έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας – Κροατίας. Επίσης, θα ενθαρρύνουν και θα στηρίξουν τις επιχειρήσεις που θα προχωρήσουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση επενδυτικών έργων στο πλαίσιο του “Νέου Δρόμου του Μεταξιού”.

ViaDiplomacy Newsroom