Πρόεδρος Κροατίας: Η Κριμαία δεν θα είναι ποτέ ξανά μέρος της Ουκρανίας

Οι Κροάτες νομοθέτες απέρριψαν οριακά την πρόταση η χώρα να συμμετάσχει σε αποστολή της ΕΕ για υποστήριξη του ουκρανικού στρατού μετά από ώρες έντονης συζήτησης που αντικατοπτρίζει τις βαθιές διχόνοιες μεταξύ του πρωθυπουργού και του προέδρου της χώρας.

Χρειαζόταν πλειοψηφία δύο τρίτων για να συμφωνηθεί η πρόταση που θα περιελάμβανε τη δυνατότητα εκπαίδευσης έως και 100 ουκρανών στρατιωτών στην Κροατία τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που αντιτάχθηκε ο Πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς, ο οποίος είναι ο ανώτατος διοικητής των κροατικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης είπαν ότι δεν ήθελαν να γίνουν όμηροι της πολιτικής διαφωνίας των κορυφαίων ηγετών και είπαν ότι το σύνταγμα δεν προβλέπει κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για θέματα που συνήθως εγκρίνονται από τον πρόεδρο σε συμφωνία με την κυβέρνηση.

Σε απάντηση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τον Οκτώβριο να δημιουργήσει την Αποστολή Στρατιωτικής Βοήθειας για την υποστήριξη της Ουκρανίας (EUMAM Ukraine) και διόρισε έναν Πολωνό στρατηγό να ηγηθεί της εκπαίδευσης που θα πραγματοποιηθεί κυρίως στην Πολωνία.

Ο Μιλάνοβιτς αρνήθηκε να εξετάσει την κυβερνητική πρόταση για ένταξη της Κροατίας στην EUMAM Ουκρανίας. Είπε ότι η Κροατία δεν πρέπει να εμπλακεί στον πόλεμο και ότι η πρόταση θα παραβίαζε το σύνταγμα, επειδή απέτυχε να διευκρινίσει τη βάση για να ανακηρυχθεί η Ουκρανία σύμμαχος, δεδομένου ότι δεν είναι μέλος της ΕΕ ή του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση έστειλε την πρόταση στο κοινοβούλιο, ελπίζοντας να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων που απαιτείται για τη λήψη αποφάσεων σε στρατιωτικά θέματα.

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom