Πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου: Με την απειλή των πυρηνικών όπλων ο Πούτιν στοχεύει τη Γερμανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να εκφοβίσει τη Γερμανία με την απειλή του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Γερμανό αξιωματούχο.

«Με την απειλή των πυρηνικών όπλων, στοχεύει πρωτίστως στη Γερμανία», δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ο Χρίστοφ Χόυσγκεν , σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Είπε ότι ο Πούτιν προσπαθεί να υποκινήσει τους φόβους και να αποδυναμώσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Οι ανησυχίες για μια πιθανή πυρηνική επίθεση από τη Ρωσία έχουν αυξηθεί από τότε που ο Πούτιν υποσχέθηκε να χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για να προστατεύσει τη χώρα, μια δήλωση που οι παρατηρητές έλαβαν ως αναφορά στα πυρηνικά όπλα.

«Επιστρέφουμε στη λογική του Ψυχρού Πολέμου», πρόσθεσε ο Χόυσγκεν , ο οποίος είναι επίσης ο σημερινός πρόεδρος της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου, μιας ετήσιας συνόδου κορυφής υψηλού επιπέδου για τη διεθνή πολιτική ασφάλειας.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας οδήγησε τη Γερμανία να εγκαταλείψει την παραδοσιακή της αυτοσυγκράτηση και τον ειρηνισμό σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Η Γερμανία έχει παράσχει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, ενώ ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει δεσμευτεί να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του ουκρανικού στρατού.

Ο Σολτς ανέτρεψε επίσης την επί δεκαετίες πολιτική του Βερολίνου απέναντι στη Ρωσία και δεσμεύτηκε να τερματίσει την ενεργειακή του εξάρτηση από τη Μόσχα.

Ο Χόυσγκεν είπε ότι οι Αμερικανοί έχουν καταστήσει σαφές στη Μόσχα ότι θα αντιμετωπίσει καταστροφικές συνέπειες για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχουν αυτοκτονικοί Ρώσοι στρατηγοί που θα εφάρμοζαν μια τέτοια εντολή», είπε.

Επιπλέον, ο Πούτιν δεν θα ήθελε την πλήρη παγκόσμια απομόνωση, είπε, προσθέτοντας ότι ακόμη και η Κίνα δεν θα επέτρεπε τη χρήση πυρηνικών όπλων.

ViaDiplomacy Newsroom