Πρόγραμμα προμήθειας 429 αντιαεροπορικών πυροβόλων ενέκρινε η ινδική κυβέρνηση

Εγκρίθηκε από την ινδική κυβέρνηση το πρόγραμμα για την αντικατάσταση των παλαιών πυροβόλων Bofors 40/L70 συνολικού ύψους 3 δις δολαρίων.

Στο διαγωνισμό θα συμμετάσχουν οι ινδικές εταιρείες Bharat Electronics, Ordnance Factory Board, Tata Power SED, Larsen & Toubro, Punj Lloyd και Bharat Forge σε συνεργασία με ξένους οίκους αφού καμία από τις παραπάνω ινδικές εταιρείες δεν διαθέτει κάποιο σύστημα έτοιμο και δοκιμασμένο παρα το γεγονός ότι διαθέτουν τις ικανότητες για την εγχώρια παραγωγή αντιαεροπορικών πυροβόλων.

Τα συστήματα που θα αγοραστούν θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κατά στόχων εδάφους υπο οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές της Ινδίας δηλ στην έρημο σε ορεινούς όγκους, σε πεδιάδες και στις ακτές της ινδικής χερσονήσου. Τα πυροβόλα θα πρέπει να μπορούν είτε να ρυμουλκηθούν, είτε να μεταφερθούν επί οχήματος

Επιπλέον τα πυροβόλα θα πρέπει να είναι ολοκληρωμένα με Σύστημα Ελέγχου Πυρός ηλεκτροπτικό σύστημα σκόπευσης και ραντάρ ελέγχου πυρός. Συνολικά θα αντικατασταθούν 1.000 πυροβόλα Bofors 40/L70 τα οποία πλέον θεωρούνται τεχνολογικά ξεπερασμένα.

Σε πρώτη φάση θα παραγγελθούν 429 πυροβόλα μέσα σε ένα χρονικό διάστημα 5 ετών.

Ο εν λόγω διαγωνισμός είχε για ανακοινωθεί και το 2013 μόνο που τότε κατέθεσε πρόταση μόνη η ισραηλινή εταιρεία Rafael και δύο ινδικές εταιρείες.

Το 2014 ο διαγωνισμός επαναλήφθηκε και αυτή την φορά συμμετείχαν μόνο οι ινδικές εταιρείες Bharat Forge και Punj Lloyd.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.