Προωθημένη αεροπορική βάση έχουν δημιουργήσει στην βορειοανατολική Λιβύη τα ΗΑΕ (Video)

Προωθημένη αεροπορική βάση έχουν δημιουργήσει στην βορειοανατολική Λιβύη τα ΗΑΕ. Η βάση Al-Khadim βρίσκεται στην επαρχία Marj 100 χλμ ανατολικά από την πόλη της Βεγγάζης εντός των εδαφών που ελέγχονται από την κυβέρνηση του Τομπρούκ και τον Libyan National Army (LNA).

Οι αεροπορικές δυνάμεις των ΗΑΕ αναπτύχθηκαν στην συγκεκριμένη βάση στα μέσα του Καλοκαιριού του 2016 και από αυτή επιχειρούν αεροσκάφη που πλήττουν στόχους των ισλαμιστών ανταρτών, οι οποίοι ελέγχουν τις παραθαλάσσιες πόλεις της Σύρτης, Βεγγάζης και Ντέρνα. Για πρώτη φορά η παρουσία των ΗΑΕ στην βάση αυτή καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016.

Οι υποδομές της αεροπορικής βάσης Al-Khadim ήταν στοιχειώδης με αποτέλεσμα οι δυνάμεις των ΗΑΕ να αναγκαστούν να κατασκευάσουν νέα κτίρια και τις κατάλληλες υποδομές για την υποστήριξη των αεροσκαφών που αργότερα μετακινήθηκαν προς αυτή την βάση.

Τα πρώτα υπόστεγα για τα αεροσκάφη και ο χώρος στάθμευσης αυτών κατασκευάστηκαν στα τέλη του Ιουνίου του 2016. Αρχικά αναπτύχτηκαν δύο αεροσκάφη τύπου AT-802U Air Tractor δύο ελικόπτερα UH-60 Black Hawk δύο μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου Il-76, ένα επιβατικό αεροσκάφος Il-18 και δύο αεροχήματα κρούσης CH4B Wing Loong Ι (Pterodactyl I).

ch-4

Το κινεζικής κατασκευής αερόχημα κρούσης μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος εδάφους BA-7, κατευθυνόμενες με δέσμη laser βόμβες τύπου YZ-212, βόμβες κατά προσωπικού τύπου YZ-102A, κατευθυνόμενο με δέσμη laser πύραυλο AKD-10 και δορυφορικά κατευθυνόμενες βόμβες των 50 κιλών τύπου LS-6.

Ένα μήνα αργότερα η δύναμη των αεροσκαφών στην βάση Al-Khadim αυξήθηκε γεγονός που επιβεβαιώνει την εντονότερη και αμεσότερη εμπλοκή των ΗΑΕ στον πόλεμο κατα των Ισλαμιστών στην Λιβύη.

Πιο συγκεκριμένα στις 23 Ιουλίου καινούργια δορυφορική φωτογραφία από την βάση Al-Khadim έδειξε ότι ενώ ο αριθμός των ελικοπτέρων και των αεροχημάτων και των μεταγωγικών είχε παραμείνει ο ίδιος αυτό δεν ίσχυε για τα αεροσκάφη κρούσης AT-802 Air Tractor ο αριθμός των οποίων αυξήθηκε κατά 4 μονάδες φτάνοντας στα συνολικά έξι αεροσκάφη.

libya-uae

Τα μονοκινητήρια AT-802U Air Tractor μπορούν να ίπτανται για 10 ώρες και να μεταφέρουν ωφέλιμο φορτίο 3,6 τόνους  το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ατρακτίδιο εξοπλισμένο με ηλεκτρο-οπτικό σύστημα, κατευθυνόμενες με δέσμη laser ρουκέτες, κατευθυνόμενες με δέσμη laser βόμβες, συμβατικές βόμβες ελεύθερης πτώσης, κατευθυνόμενους με δέσμη laser πυραύλους και ατρακτίδια πολυβόλων.

Τα αεροσκάφη αυτά έχουν χαμηλό κόστος χρήσης μπορούν να φέρουν ικανοποιητικό πολεμικό φορτίο για την αντιμετώπιση κυρίως μονάδων πεζικού, έχουν μεγάλη αυτονομία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από βάσεις με υποτυπώδη υποδομή. Σε συνδυασμό με τα κινεζικά αεροχήματα κρούσης τα ΗΑΕ προσπαθούν να πετύχουν χειρουργικής ακρίβειας πλήγματα κατά των Ισλαμιστών οι οποίοι έχουν την υποστήριξη της Τουρκίας και του Κατάρ.

Η επέμβαση αυτή των ΗΑΕ είναι η δεύτερη σε σειρά που πραγματοποιείται τα τελευταία δύο χρόνια μετά την αποστολή μίας τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στην Υεμένη το 2015 για την υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων απέναντι στους Σιιτες Houthi.

Η ταυτόχρονη ενεργή στρατιωτική εμπλοκή των ΗΑΕ σε δύο πολέμους σε δύο διαφορετικές ηπείρους αναδεικνύει την αποφασιστικότητα και την ανάληψη της ευθύνης από τα ΗΑΕ να αντιμετωπίσουν δύο εντελώς διαφορετικές απειλές, τους Σιιτες Houthi και τους Σουνίτες ακραίους ισλαμιστές σε δύο διαφορετικές χώρες κάτι που μερικά χρόνια θα φάνταζε αδιανόητο.

Η ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας από τα ΗΑΕ δείχνει την αναβάθμιση του επιπέδου των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας οι οποίες έχουν μόλις 45 περίπου χρόνια ιστορία αλλά και την αποφασιστικότητα της ηγεσίας της χώρας να αναλάβουν τα ΗΑΕ ηγετικό ρόλο στον αραβικό κόσμο και να φανούν ως εγγυητές της νομιμότητας και της σταθερότητας στην Μέση Ανατολή και στην βόρεια Αφρική.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.