Σε απόσταση αναπνοής, μόλις 15 χλμ οι Κούρδοι από την πόλη Deir Ez Zor

Με ταχύτατο ρυθμό προελαύνουν οι δυνάμεις του SDF προς την πόλη Deir Ez Zor από το Καντόνι του Cizire μετά την τριετή διάσπαση της πολιορκίας του ISIS στην 137η Ταξιαρχία του Συριακού Στρατού.

Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία Cizire Storm ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου και αποτελεί την απάντηση στην ταχύτητα προέλαση του Συριακού Στρατού προς την πόλη Deir Ez Zor και την συντριπτική ήττα των δυνάμεων του ISIS στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτό που οι δυνάμεις του SDF προσπαθούν να προλάβουν, είναι η διεκπεραίωση των Συριακών Δυνάμεων στην βόρεια πλευρά του ποταμού Ευφράτη κάτι που από την πρώτη στιγμή διαφάνηκε ότι πρόκειται πολύ σύντομα να συμβεί, αφού μόλις λίγες ώρες μετά την διάσπαση της πολιορκίας της πόλης Deir Ez Zor από το ISIS ο Συριακός Στράτος έστειλε στον ποταμό αμφίβια οχήματα και πλωτές γέφυρες.

Ήδη χτες 10 Σεπτεμβρίου η Ρωσική Αεροπορία έπληξε στόχους στον Ευφράτη προετοιμάζοντας το έδαφος για το μεγάλο πέρασμα στην βόρεια πλευρά του ποταμού.

Για να γίνει αντιληπτή η ταχύτητα της προέλασης των Κουρδικών δυνάμεων αν και η επιχείρηση ξεκίνησε στις 9 Σεπτεμβρίου μέσα σε μία ημέρα οι Κούρδοι βρέθηκαν στην βιομηχανική περιοχή της Deir Ez Zor, μόλις 15 χλμ από την πόλη.

Όπως δήλωσαν στις 10 Σεπτεμβρίου οι Κούρδοι διοικητές των δυνάμεων του Καντονιού του Cizire οι στρατιώτες τους κατέλαβαν σε μια ημέρα 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα από τον ISIS με την προέλαση τους να συνεχίζεται χωρίς να αντιμετωπίζει σημαντική αντίσταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος των δυτικών συμμαχικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Συρία και στο Ιράκ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει ανεκτή η διάβαση του ποταμού Ευφράτη από τον Συριακό Στρατό μετα την κατάληψη της πόλης Deir Ez Zor

Γιώργος Τσιμπούκης