Σε εξέλιξη (αναμενόμενη) στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στο Idlib

Η από καιρό αναμενόμενη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας  στο βόρειο κομμάτι της Συρίας  βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελεί ένα από τα συμφωνηθέντα σημεία της Διάσκεψης στο Αστάνα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όλα δείχνουν ότι η επιχείρηση είναι αποτέλεσμα τη πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Συρίας, Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, που συνήφθη τον περασμένο Μάιο στην πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα. Είναι προφανές ότι  η Ρωσία και το Ιράν θα παρέχουν υποστήριξη στην επιχείρηση της Τουρκίας, η οποία θα έχει ως απώτερο στόχο την απομάκρυνση των παραγόντων της Αλ Κάϊντα από το Ιντλιπ.

Όπως είχε διαρρεύσει στον τύπο από ρωσικές πηγές το επιχειρησιακό σχέδιο του τουρκικού στρατού περιελάμβανε τις εξής φάσεις: 1 Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία, σύμφωνα με την έκθεση, θα βομβαρδίσει τα νότια προάστια του Ιντλιπ. 2.Την ίδια ώρα, θα αναπτυχθούν μη επανδρωμένα εναέρια μέσα στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. 3.Στην συνέχεια, θα αναπτυχθούν δυνάμεις του τουρκικού στρατού στο εσωτερικό του Ιντλιπ και 4.θα δημιουργηθεί μια νέα ζώνη κατάπαυση του πυρός.

Την ίδια περίοδο, οι στρατοί της Ρωσίας και του Ιράν θα αναλάβουν πρωτοβουλίες στο νότιο κομμάτι της περιοχής. Η συμφωνία αφορά την δημιουργία τεσσάρων ζωνών «αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων» σε περιοχές των επαρχιών Ιντλίμπ, Λαττάκεια, Χαλέπι και Χάμα της Συρίας, επιδιώκοντας εκεί να σταματήσει η χρήση «κάθε όπλου», ακόμη και πτήσεων αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας. Επισημαίνεται ότι η συμφωνία αντιμετωπίστηκε με μεγάλη επιφύλαξη τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από τους Κούρδους.

Ως παράλληλη εξέλιξη πρέπει να θεωρηθεί η διπλωματική κρίση στις σχέσεις Τουρκίας -ΗΠΑ με τις ΗΠΑ να αναστέλλουν την χορήγηση βίζας από την Τουρκία για τις ΗΠΑ σε περιπτώσεις που δεν αφορούν ανθρωπιστικά -προσφυγικά ζητήματα.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν  την Τουρκία να εξασφαλίσει την ασφάλεια του προσωπικού τους στις ΗΠΑ, μετά την σύλληψη με κατηγορίες κατασκοπείας ενός υπαλλήλου που εργαζόταν στο προξενείο των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη.

«Πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεκτιμήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην τουρκική κυβέρνηση, για την  ασφάλεια της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής.

Εξαιτίας αυτής της επανεκτίμησης η αμερικανική κυβέρνηση αναστέλλει την υπηρεσία βίζας εκτός εκείνων που αφορούν ανθρωπιστικούς-προσφυγικους λόγoυς από όλα τα προξενεία της στην Τουρκία», αναφέρει η ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας την Τουρκία.

Η απόφαση έρχεται μετά τη σύλληψη του Τούρκου Metin Topuz ο οποίος εργαζόταν στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη  με την κατηγορία ότι διατηρούσε σχέσεις με το δίκτυο FETO του αυτοεξόριστου ιμάμη Fethullah Gulen.

Νίκος Αρβανίτης