Συνάντηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων με τον Αμερικανό ομόλογό του

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Τζόζεφ Φ. Ντάνφορντ, πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ υποδέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο στρατόπεδο «Παπάγου», τον Αμερικανό ομόλογό του, και στη συνέχεια οι δύο αρχηγοί συζήτησαν για το διεθνές περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Επιπρόσθετα έγινε επισκόπηση της υφιστάμενης διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και εξετάσθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσής της στους τομείς της επιχειρησιακής και ατομικής εκπαίδευσης των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), των ειδικών δυνάμεων καθώς και της ανταλλαγής πληροφοριών.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στις τοποθετήσεις του, επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις διαχρονικά άριστες σχέσεις των ΕΔ των δύο χωρών καθώς και την απαίτηση ανάπτυξης διεθνών στρατιωτικών συνεργασιών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων ασφαλείας. Ακόμα ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις για την προώθηση της διμερούς και πολυμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με κράτη των Βαλκανίων, της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της σταθερότητας στον ευρύτερο χώρο εθνικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον ο Έλληνας αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε τη στρατηγική σημασία των υποδομών της Σούδας, ενώ αναφέρθηκε και στη παραβατική, όπως είπε, συμπεριφορά που επιδεικνύουν οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Ντάνφορντ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο ΓΕΕΘΑ, ενημερώθηκε για την εθνική αμυντική πολιτική της Ελλάδας, καθώς και για τα μείζονα θέματα και προτεραιότητες των ελληνικών ΕΔ, ενώ επισκέφθηκε και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΘΚΕΠΙΧ) όπου ενημερώθηκε για την οργάνωση και λειτουργία του.

(πηγή: news247.gr)

ViaDiplomacy Newsroom