«Σύννεφα» πάνω από την ΔΕΣΦΑ -Μετά τον TAP οι Άζεροι δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο

Δεν χωρά πλέον καμιά αμφιβολία ότι οι Αζέροι και στο θέμα του TAP αλλά και σε αυτό της ΔΕΣΦΑ έπαιξαν ένα παιχνίδι που σκοπό είχε να ¨κοιμίσει» τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και να διώξουν από την μέση στην περίπτωση της ΔΕΣΦΑ τους Ρώσους.

Αφού πέτυχαν τος σκοπούς τώρα συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν αποικία και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από μια χώρα που ελέγχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Οδήγησαν σε ναυάγιο τις διαπραγματεύσεις με την ΔΕΣΦΑ

Με τους θεσμούς να έχουν αναγάγει σε μείζον θέμα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης την αποφυγή του ναυαγίου για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, εκπνέει απόψε το βράδυ η τελευταία προθεσμία που έχει οριστεί για την ολοκλήρωση της πώλησης του 66% του διαχειριστή στις εταιρείες Socar και Snam. Και ενώ εξαντλούνται τα περιθώρια για συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επενδυτών όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αν και οι προσδοκίες για ευόδωση της προσπάθειας έστω και την τελευταία στιγμή είναι πλέον λιγότερες.

Με δεδομένο ότι σήμερα λήγει η εγγυητική επιστολή που έχει καταθέσει η Socar στο ΤΑΙΠΕΔ, η ελληνική πλευρά παρέδωσε χθες τις οριστικές θέσεις της για τη συμφωνία, οι οποίες σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές βελτιώνουν την αξία της εταιρείας.

Ωστόσο, δεν αλλάζουν το ύψος του συνολικού τιμήματος, που είχε προσφέρει η Socar και ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε τροποποίηση των όρων του διαγωνισμού.

Ειδικότερα, η ελληνική πλευρά φέρεται να συζητά μια επιπλέον παραχώρηση προς την πλευρά των επενδυτών, η οποία αναμένεται να αυξήσει το προσδοκώμενο έσοδο του διαχειριστή προς τους μετόχους κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ μακροπρόθεσμα. Συγκεκριμένα έχει προταθεί τα προς ανάκτηση ποσά για τις επενδύσεις της περιόδου 2006 – 2015 (που επανυπολογίστηκαν και περιορίστηκαν δραστικά με την περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη) να αποδοθούν εντόκως, που σημαίνει ότι θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση των ταριφών του διαχειριστή και άρα των εσόδων των μετόχων.

Πλέον η κυβέρνηση αναμένει γραπτή απάντηση από την Αζέρικη εταιρεία μέσα στην ημέρα. Αρνητική ανταπόκριση των επενδυτών στο ελληνικό αίτημα, μεταφράζεται σε οριστικό ναυάγιο του deal, με πιθανότερο σενάριο την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.

Είχε προηγηθεί επιστολή του ΤΑΙΠΕΔ προς την Socar  με την οποία της πρότεινε να δοθεί νέα παράταση, πρόταση στην οποία δεν ανταποκρίθηκε η κρατική Αζερική εταιρεία.

Ένα πιθανό ναυάγιο του διαγωνισμού έρχεται βεβαίως σε πλήρη αντίθεση με το κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της αξιολόγησης που έχει διαρρεύσει και το οποίο αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ υιοθετώντας κάθε αναγκαία νομοθετική πρωτοβουλία. Επιπλέον θα υπάρξει άμεσο πρόβλημα, καθώς τα 180 εκατ. ευρώ που ήταν το ποσό που θα έβαζε στο ταμείο του το ΤΑΙΠΕΔ τώρα θα πρέπει να υποκατασταθεί από άλλη πηγή, άγνωστο ποιά.

Via Diplomacy