Σήραγγα που συνέδεε τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός

Σήραγγα που συνέδεε τη Λωρίδα της Γάζας με το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι ανακάλυψε και κατέστρεψε ο ισραηλινός στρατός. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ πρόκειται για «την πιο μακριά και πιο βαθιά σήραγγα που έχει ανακαλυφθεί μέχρι στιγμής»

Μέχρι στιγμής ο ισραηλινός στρατός έχει καταστρέψει πέντε σήραγγες τους τελευταίους μήνες, όμως σύμφωνα με τον Ισραηλινό υπουργό, η τελευταία ήταν η μεγαλύτερη.

Οι Παλαιστίνιοι ήδη από τον πόλεμο της Γάζας το 2014 κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν σήραγγες, κάτι που αποτέλεσε το σημαντικότερο όπλο τους κατά του Ισραήλ, με την καταστροφή τους να δίνει προβάδισμα στις ισραηλινές δυνάμεις.

Η τελευταία σήραγγα που καταστράφηκε φαίνεται να συνδεόταν με πολλές άλλες στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού αντισυνταγματάρχη Τζόναθαν Κόνρικους, αν και το μήκος της ήταν μεγάλο, δεν είχε κατασκευαστεί έξοδος.

«Τη γεμίσαμε με μια ουσία που θα τη θέσει εκτός χρήσης για πολύ μεγάλο διάστημα», υπογράμμισε ο Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι βάσει των πρώτων εκτιμήσεων αυτή η σήραγγα εκτεινόταν σε «πολλά χιλιόμετρα κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας».

Με την κίνησή του αυτή το Ισραήλ θεωρεί ότι θα αποθαρρύνει την παλαιστινιακή πλευρά να πραγματοποιεί νέες εκσκαφές.

Οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας μεταξύ των Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων συνεχίζονται για δεύτερη βδομάδα, όπου δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους κι εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί.

ViaDiplomacy Newsroom