Το Σουηδικό υποβρύχιο Α26 φαίνεται να επιλέγει η Πολωνία (Video)

Το Σουηδικής σχεδίασης και ανάπτυξης υποβρύχιο κλάσης Α26 φαίνεται να επιλέγει η κυβέρνηση της Πολωνίας στο πλαίσιο του προγράμματος εκσυγχρονισμού «Όρκα» του Στόλου της χώρας, απορρίπτοντας την γαλλική πρόταση για το υποβρύχιο κλάσης Scorpene.

Ο λόγος πίσω από αυτή την διαφαινόμενη επιλογή είναι η κρίση που έχει ξεσπάσει μεταξύ Πολωνίας και Γαλλίας σχετικά με την διακοπή των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών για την πιθανή αγορά από την Πολωνία 50 ελικοπτέρων τύπου H225M Caracal.

Μετά από αυτή την απόφαση, ο Γάλλος πρόεδρος  Francois Hollande αποφάσισε να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη του στην Βαρσοβία, η οποία είχε προγραμματιστεί για την 13η Οκτωβρίου, ενώ αποσύρθηκε και η Γαλλική πρόσκληση προς την Πολωνική αντιπροσωπεία να επισκεφτεί την έκθεση Euronaval η οποία πραγματοποιείται την περίοδο αυτή στην Γαλλία.

Το Πολωνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει την απόκτηση τριών υποβρυχίων, έχει άμεση προτεραιότητα για το Πολωνικό Ναυτικό και υπολογίζεται να δαπανηθούν 2,6 δις δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πρόταση της εταιρείας HDW δεν φαίνεται να αποσπά την υποστήριξη της Πολωνικής κυβέρνησης, ενώ το σουηδικό υποβρύχιο το οποίο είναι σχεδιασμένο για το περιβάλλον της Βαλτικής φαίνεται να διαθέτει και ανταγωνιστικό κόστος απόκτησης, αφού τα δύο υποβρύχια της κλάσης Α26 που ναυπηγούνται για το Σουηδικό Ναυτικό πρόκειται να κοστίσουν συνολικά 945 εκατ. δολάρια με βάση το συμβόλαιο που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2015.

Το υποβρύχιο κλάσης Α26 έχει εκτόπισμα 1900 τόνους, μήκος 63 μέτρα διάμετρο σκάφους 6,4 μέτρα και βύθισμα 6 μέτρα. Το υποβρύχιο διαθέτει κινητήρες ντίζελ και Stirling AIP που επιτρέπουν την πλεύση του υποβρυχίου σε κατάδυση για μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτονομία χωρίς την χρήση αναπνευστήρα.

Το υποβρύχιο μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 200 μέτρα αυτονομία 45 ημερών και πλήρωμα 17-26 άτομα. Το υποβρύχιο θα διαθέτει τορπιλοσωλήνες των 533 χλστ και των 400 χλστ, ενώ θα μπορεί να αξιοποιήσει και νάρκες τις οποίες θα μεταφέρει.

https://www.youtube.com/watch?v=U3ow7vkgoHw

 

https://www.youtube.com/watch?v=BBHyEYDRWDE

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.