Στέλιος Φενέκος: Χηνοφώτης και Τσίπρας – Δυο διαφορετικές συμπεριφορές στην παγωμένη Ρωσία

Πριν μερικά χρόνια, όταν επισκεφθήκαμε επίσημα τη Ρωσία με τον Ναύαρχο Χηνοφώτη ως Α/ΓΕΕΘΑ (εγώ ήμουν Πλοίαρχος, διευθυντής του Επιτελικού του Γραφείου), δεν μας υποδέχθηκε κάποιος υψηλόβαθμος Ρώσος στο αεροδρόμιο.

Ο Ναύαρχος Χηνοφώτης όμως δεν το άφησε να περάσει έτσι. 
Όταν φθάσαμε στο Υπουργείο Άμυνας, όπου θα συναντούσαμε τον Ρώσο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μπαλουγιέφσκι και τον αρμόδιο Υπουργό, και δεν μας υποδέχθηκε κανείς από τους δύο στην είσοδο, ο Ναύαρχος Χηνοφώτης αρνήθηκε να ανέβει τις σκάλες, εάν δεν ερχόταν να τον υποδεχθεί ο ομόλογός του κατ’ ελάχιστο.

Μπροστά στο επαπειλούμενο διπλωματικό επεισόδιο, ο Ρώσος Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μπαλουγιέφσκι, αναγκάσθηκε να κατέβει στην είσοδο και να υποδεχθεί επίσημα τον Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ.

Ο Ναύαρχος Χηνοφώτης με χαρακτηριστική ψυχραιμία, σταθερότητα και περίσσιο φλέγμα του είπε χωρίς φιοριτούρες και ολιγωρίες: 
«Στρατηγέ, αντιλαμβάνομαι ότι δεν γνωρίζετε το πρωτόκολλο που υπάρχει στο Δυτικό κόσμο. Πολύ ευχαρίστως να σας στείλουμε κατάλληλους εκπαιδευτές για να σας το μάθουν».

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, από τη στιγμή εκείνη και μετά σταμάτησε κάθε προσπάθεια υποτίμησης της Ελληνικής αντιπροσωπείας, τηρήθηκε πλήρως το πρωτόκολλο και οι συζητήσεις ολοκληρώθηκαν με χαρακτηριστικό σεβασμό προς το πρόσωπο του Έλληνα Α/ΓΕΕΘΑ.

Παραθέτω το περιστατικό στον αντίποδα της ανεκτικότητας του Έλληνα πρωθυπουργού στην υποτιμητική συμπεριφορά από τους Ρώσους, όπου δεν τον υποδέχθηκε κανείς Ρώσος επίσημος στο αεροδρόμιο, χωρίς αυτός να δηλώσει κάποια απαρέσκεια.

Και φυσικά πώς να τον πάρουν σοβαρά, μετά τις ανοησίες που δήλωσε δημόσια με κάθε επισημότητα, για την κατάκτησή του να μην φοράει γραβάτα σε καμία επίσκεψή του από το Κρεμλίνο μέχρι τον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος μπορεί να γελοιοποιείται, όμως εκπροσωπεί τη χώρα μας, είναι ο πρωθυπουργός της, και δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει.

*Ο Στέλιος Φενέκος είναι υποναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος σήμερα του πολιτικού κόμματος Κοινωνία Αξιών που ιδρύθηκε το Μάϊο του 2012

Via Diplomacy