Στυλιανίδης: Η Τουρκία θέλει να σύρει την Ελλάδα σε διάλογο με τους δικούς της κανόνες

Η Τουρκία παραβιάζει στην πράξη το Δίκαιο της Θάλασσας για να δημιουργήσει τετελεσμένα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Δημιουργεί τεχνητά ένταση για να διμεροποιήσει το ζήτημα της ΑΟΖ και να αναγκάσει την Ελλάδα να συρθεί σε ένα διάλογο στον οποίο δεν θα παρακολουθήσει η Τουρκία από την πλευρά της τους κανόνες που παρακολουθούν όλα τα κράτη στον κόσμο αλλά θα επιδιώξει να επιβάλει δικούς της κανόνες. Σε αυτή την κατεύθυνση όμως διεθνώς διπλωματικά είναι απομονωμένη γιατί οι ΗΠΑ έχουν στείλει σαφές μήνυμα προς την τουρκική πλευρά, το ίδιο έχει κάνει και η ΕΕ και θέλω να πιστεύω ότι η αποτρεπτική δύναμη των δικών μας Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί ισχυρότατο διπλωματικό χαρτί για να μπορέσουμε στο τέλος να επιτύχουμε τη σωστή εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας.»

Ερωτηθείς πώς εκτιμά το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη: «Οι διεθνείς κανόνες έχουν δημιουργηθεί για να προσφέρουν λύσεις το ζήτημα όμως είναι πρώτον, εάν θα υπάρχει ποτέ συνυποσχετικό. Δηλαδή συμφωνία των δύο κρατών για προσφυγή από κοινού. Δεύτερον αυτό τι θα συμπεριλαμβάνει διότι η Ελλάδα αναγνωρίζει την υφαλοκρηπίδα άντε και κατ’ επέκταση τον καθορισμό της ΑΟΖ. Η Τουρκία θέτει συνεχώς ζητήματα έξω από κάθε λογική και το τρίτο που είναι πολύ σημαντικό είναι με ποιους κανόνες θα κριθεί η διαφορά. Αν δεν αποδέχεται τη βάση δικαίου που αποδέχονται όλα τα κράτη και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα δικό της δίκαιο που τη συμφέρει τότε πως θα προσφύγει; Το ζήτημα είναι να υπάρξει καλή διάθεση, να υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος και μια παραδοχή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας ως βάση για συνεννόηση. Αυτό το βλέπω ιδιαιτέρως δύσκολο να το δεχτεί η Τουρκία γιατί ο Ερντογάν δεν έχει στο εσωτερικό μέτωπο περιθώρια να τραβήξει πίσω ούτε ένα πόντο διότι φοβάται ότι θα ανοίξει εσωτερικά μέτωπα. Υπό αυτή την έννοια θεωρώ ότι και η συγκυρία είναι δύσκολη για να ανοίξουν τέτοιες συζητήσεις αλλά και οι συνθήκες δεν ευνοούν για να μπορέσουμε να ελπίζουμε σε μια γόνιμη λύση. Εμείς το θέλουμε αλλά δεν βλέπω από την άλλη πλευρά ουσιαστική διάθεση για κάτι τέτοιο.»

Σχολιάζοντας τη στάση της ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε: «Μέχρι τώρα δεν διαπρέπει για την αποτελεσματικότητά της στην εξωτερική πολιτική η ΕΕ ούτε την αποτρεπτική της δύναμη ή δυνατότητα παρόλα αυτό όμως ως διεθνή οικογένεια εκτιμώ ότι έχει μια υπεραξία αυτό το οποίο λεει. Και το γεγονός ότι αναγνωρίζει τις πράξεις της Τουρκίας ως παράνομες και παράλληλα τοποθετείται ακόμα και με διάθεση κυρώσεων κάθε φορά που η Τουρκία ωμά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, είναι σημαντικό για εμάς.»

ViaDiplomacy Newsroom