Στο ιστορικό χαμηλό των 5,18 έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα

Σε νέα χαμηλά υποχώρησε η τουρκική λίρα έναντι του δολαρίου, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης Τραμπ ότι θέτει υπό εξέταση την αφορολόγητη πρόσβαση της Τουρκίας στην αμερικανική αγορά, μια κίνηση που θα μπορούσε να επηρεάσει τουρκικές εισαγωγές ύψους 1,66 δισ. δολ.

Η νέα αυτή εξέλιξη που έγινε γνωστή την Παρασκευή ήταν αποτέλεσμα της απόφασης της Άγκυρας να επιβάλει δασμούς – αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα ως απάντηση στους αμερικανικούς δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο.

Όπως σημειώνει το Reuters, οι σχέσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας διαφόρων παραγόντων: από την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία, ως τη δίκη του Αμερικανού πάστορα Αντριου Μπράνσον στην Τουρκία, με αποτέλεσμα το συνεχιζόμενο sell-off της λίρας που σήμερα άγγιξε το ιστορικό χαμηλό των 5,18 έναντι του δολαρίου.

Η λίρα Τουρκίας έχει χάσει το 1/4 της αξίας του φέτος, εξαιτίας και των ανησυχιών για την προσπάθεια Ερντογάν να ασκεί περισσότερο έλεγχο στη χάραξη νομισματικής πολιτικής από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

«Το καλύτερο στοίχημα τώρα είναι να περιμένουμε περαιτέρω αδυναμία στη λίρα» σημειώνει στο Reuters, ο Per Hammarlund, στρατηγός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στη SEB. «Η χώρα πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά κατά την άποψή μου το sell-off θα συνεχιστεί και η λίρα θα σημειώσει περαιτέρω βουτιά», συμπληρώνει ο ίδιος.

Via Diplomacy