Στο Καστελόριζο την Τρίτη ο Τσίπρας – Γιατί είναι σημαντική η επίσκεψη

Στο Καστελόριζο θα βρεθεί την Τρίτη ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σύμφωνα με το δελτίο ειδήσεων του ANT1 στρατιωτική πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο ακριτικό νησί σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, με αφορμή την επίσκεψή του στο νησί της Ρόδου για το Περιφερειακό συμβούλιο.

Μήνυμα προς την Ευρώπη

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στο ακριτικό νησί δεν είναι μήνυμα προς την Τουρκία αλλά εικόνα προς το εξωτερικό και συγκεκριμένα προς την Ευρώπη. Η Τουρκία δεν αμφισβητεί την Ελληνική κυριαρχία στο νησί αλλά το καθεστώς στην θαλάσσια περιοχή του νησιού.

Η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Καστελόριζο θα «παίξει» σε όλα τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και είναι ένα μήνυμα προς την Ευρώπη, τι θα συμβεί αν η Τουρκία επιδιώξει να αμφισβητήσει την Ελληνική κυριαρχία στην Θαλάσσια περιοχή του Καστελόριζου.

Επίσκεψη αποφασιστικότητας;

Αν η Τουρκία βγάλει το DeepSea Metro 2 θα είναι και το τελευταίο θερμό επεισόδιο, είτε η Ελλάδα απαντήσει είτε όχι. Αν η Ελλάδα απαντήσει με πλήγμα – η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην περιοχή την Τρίτη αυτό σηματοδοτεί – θα πρέπει να είναι τέτοιο και σε πολλές κατευθύνσεις (όχι μόνο στρατιωτικό) ώστε η Τουρκία να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όπως η ίδια επιθυμεί, ηττημένη.

Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει τελικά, πρώτα απ όλα θα έχει καταρρεύσει το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα (ότι έχει απομείνει από αυτό) με την Κύπρο και τέλος, θα έχει δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί όχι μόνο τα δικά της συμφέροντα, αλλά και αυτά των εταιρειών που θα κάνουν την εξόρυξη στην Κύπρο και ανάμεσα σε αυτή και την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της Κρήτης

 

 

Via Diplomacy