Στόλτεμπεργκ: Η παρατήρηση του Μπάιντεν δεν αποτελεί «Πράσινο Φως» για Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Πέμπτη ότι το σχόλιο του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τη «μικρή εισβολή» δεν ήταν το πράσινο φως σε μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Καθόλου», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξή του στο CNN όταν ρωτήθηκε εάν οι δηλώσεις του Μπάιντεν έδωσαν πράσινο φως στη ρωσική επιθετικότητα.

«Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει», είπε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μια μέρα νωρίτερα. «ένα πράγμα είναι εάν πρόκειται για μια μικρή εισβολή και καταλήξουμε να παλεύουμε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι δεν πρέπει να κάνουμε», είπε ο Μπάιντεν

Τα σχόλια του Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο προκάλεσαν αβεβαιότητα για το πώς θα απαντούσε η Δύση εάν ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διατάξει εισβολή στην Ουκρανία, ωθώντας τον Λευκό Οίκο αργότερα να προσπαθήσει να διευκρινίσει τι εννοούσε ο Μπάιντεν.

Λίγο μετά τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο Λευκός Οίκος απέκρουσε κάθε πρόταση ότι μια μικρότερης κλίμακας ρωσική στρατιωτική εισβολή θα συναντούσε μια πιο αδύναμη απάντηση των ΗΠΑ.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε επίσης στο CNN ότι οι σύμμαχοι εντείνουν την υποστήριξη προς την Ουκρανία, εξετάζοντας τις κυρώσεις που σχετίζονται με τη Ρωσία και «εξετάζοντας το ενδεχόμενο να αυξήσουν τις αναπτύξεις στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας». Πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει προσκληθεί σε μια σειρά συναντήσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Η Ρωσία παρουσίασε στη Δύση έναν κατάλογο απαιτήσεων για την ασφάλεια στις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα που δεν προκάλεσαν σημαντική πρόοδο. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι σχεδίαζαν εισβολή, αλλά το Κρεμλίνο έχει συγκεντρώσει περίπου 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

(πηγή: reuters)

ViaDiplomacy Newsroom