Στόλτενμπεργκ: Λύση στη ΠΓΔΜ ακόμα και τον Γενάρη

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε την Τρίτη ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ από τις Βρυξέλλες όπου συναντώνται οι υπουργοί Άμυνας των κρατών — μελών της συμμαχίας.

Ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι το βασικό ζητούμενο της επερχόμενης συνόδου του ΝΑΤΟ θα είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών των κρατών — μελών.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο ίδιος τόνισε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν ακόμη και στον Ιανουάριο του 2019. Ο ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ τόνισε ότι αν και η συμμετοχή στο δημοψήφισμα δεν ήταν όσο αυξημένη αναμενόταν, οι πολίτες εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην αλλαγή του ονόματος της χώρας τους.

«Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και εκτιμώ ότι θα τις έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τον Ιανουάριο του επόμενου έτους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γενς Στόλτεμπεργκ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι χθες Δευτέρα, μίλησε προσωπικά με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή.

«Υποδέχομαι την ψήφο του ‘ναι’ στο δημοψήφισμα. Είναι ζήτημα των Σκοπίων να αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποδεχτεί τη χώρα ως το 30ό μας μέλος, όμως ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμοστεί η συμφωνία για την ονομασία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ», τόνισε ο επικεφαλής της συμμαχίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Στόλτενμπεργκ τόνισε ότι οι αντιπρόσωποι του ΝΑΤΟ έχουν προσκαλέσει ρώσους παρατηρητές σε νατοϊκές ασκήσεις που θα γίνουν στη Νορβηγία. Ωστόσο, τόνισε ότι τα κράτη — μέλη του ΝΑΤΟ θεωρούν την κατασκευή πυραύλων 9M729 από τη Ρωσία παραβίαση της Συνθήκης για τις πυρηνικές δυνάμεις μεσαίας εμβέλειας (INF Treaty).

(πηγή: sputniknews.gr)

Via Diplomacy