Τα τελευταία μέτρα του Τζέφρι Πάιατ για την σύγκλιση συμφερόντων Ελλάδας – ΗΠΑ

Ψάχνοντας, δυσκολεύεσαι να βρεις Πρεσβευτή χώρας ο οποίος έμεινε στην θέση του μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι όριζε η θητεία του. Αντίθετα μπορείς να βρεις πολλές περιπτώσεις όπου μια θέση Πρέσβη έμεινε κενή, ακόμα και για ένα ή δύο χρόνια. Στην γειτονιά της Ελλάδας χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις της Τουρκίας και την Αλβανίας όπου οι Αμερικανικές Πρεσβείες σε Άγκυρα και Τίρανα, έμειναν μεγάλο διάστημα χωρίς ένοικο.

Μια εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι αυτή του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος σε δύο μήνες θα κλείσει έναν χρόνο από την στιγμή που θα έπρεπε να αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η μη αποχώρηση του αποδεικνύει δύο πράγματα, πρώτον το πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα για την Αμερικανική πολιτική, και δεύτερον, η διαχείριση του Αμερικανού Πρέσβη ήταν τέτοια σε όλη την θητεία του, ώστε το Στειτ Ντιπαρτμεντ να μην διακινδυνεύει μια άλλη διαχείριση που θα δημιουργούσε προβλήματα στις κρίσιμες στιγμές που έρχονται στην περιοχή.

Η επιτυχία του Τζέφρι Πάιατ στην Ελλάδα όμως δεν ήταν η προώθηση των Αμερικανικών συμφερόντων, κάτι που είναι και η αποστολή του. Είναι η τεράστια προσπάθεια που κάνει ώστε τα Ελληνικά συμφέροντα να συγκλίνουν  με αυτά των Αμερικανών, και έτσι η Ελλάδα να κερδίσει τα μέγιστα.

Και αν αναρωτηθεί κανείς, «αγαπάει την Ελλάδα;» η απάντηση είναι «ναι», συμβαίνουν και αυτά σε μερικές περιπτώσεις. Το πως αντιμετώπισε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην ιδεολογική τους στροφή, το πως αντιμετώπισε τον Μάρτιο του 2019 την προσπάθεια της «Γερμανικής πτέρυγας» της Νέας Δημοκρατίας να απαξιωθεί και να αποχωρήσει από την χώρα, το πως αντιμετώπισε την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη , τον Στρατηγικό Διάλογο και την προετοιμασία του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αλλά κυρίως, η απόφαση του ίδιου να μείνει και να συνεχίσει (πολλές φορές με σπασμένους γοφούς,πόδια και κίνδυνο στην πορεία της καριέρας του), αποδεικνύει ότι αυτή την χώρα την κοιτάει και με άλλο μάτι

Κανείς δεν τον υποχρεώνει διαρκώς να μιλάει με θαυμασμό για την Ελλάδα μέσα από το αγαπημένο του twitter, κανείς δεν τον υποχρεώνει να δείχνει στους 150.000 ακολούθους του κάθε σημείο της χώρας, και φυσικά, κανείς δεν τον υποχρεώνει πολλές φορές μέσα από το twitter, να παίρνει το μέρος της Ελλάδας με retweet που θα μπορούσαν να προκαλέσουν και ζημιά στην καριέρα του. Γιατί μετά την Ουκρανία και την Ελλάδα, δύο πετυχημένες θητείες, ο Τζέφρι Πάιατ δεν έχει κανένα λόγο να το κάνει θυσιάζοντας την καριέρα του που τον περιμένει στην Ουάσιγκτον .

Τον Απρίλιο του 2019, το «Viadiplmacy» είχε αποκαλύψει ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, όχι μόνο δεν θα έφευγε από την Ελλάδα μετά το τέλος της θητείας του, αλλά θα παρέμεινε και για έναν ακόμη χρόνο.

Σήμερα το ίδιο μέσο θα κάνει μια πρόβλεψη, πως ενώ έχει πετύχει τα περισσότερα από αυτά που του ανατέθηκαν, η κατάσταση που διαμορφώνεται με την Τουρκία, η εξέλιξη στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, η προσπάθεια των Κινέζων να εισχωρήσουν σε εμβληματικά έργα, αλλά και η ολοκλήρωση της Ασφάλειας στην χώρα, πιθανόν να τον υποχρεώσει να παραμείνει στην θέση του μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

ViaDiplomacy Newsroom