Θωρακισμένη η Ε.Ε από μία νέα πιθανή ελληνική κρίση χρέους

Προστατευμένη είναι η ευρωζώνη έναντι μία πιθανής νέα κρίσης στην Ελλάδα σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αφού το 90% του ελληνικού χρέους δηλ τα 284,4 δισ ευρώ από τα 316 δισ ευρώ βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο σε αντίθεση με το 2010, όταν ξεκίνησε η κρίση στην Ελλάδα, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν τώρα την προστασία του ταμείου διάσωσης των 500 δισ. Ευρώ το οποίο μπορεί να παρέμβει πυροσβεστικά σε οποιοδήποτε πρόβλημα που μπορεί να προκύψει στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν να αντιμετωπίσουν πλέον το φόβο μίας επέκτασης μιας πιθανής κρίσης από την Ελλάδα στις οικονομίες τους αφού τα λάθη και οι παραλήψεις του παρελθόντος έχουν εξαλειφτεί. Επιπλέον οι χώρες της ευρωζώνης έχουν εργαλεία και διαδικασίες που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια της κρίσης, για να αντιδράσουν σε μια αναταραχή στην αγορά.

Όπως αναφέρει το Reuters οι συνέπειες από μία ελληνική οικονομική κατάρρευση αυτή τη φορά θα είναι περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο «Ό,τι και αν συμβεί, αυτή τη φορά η ανησυχία είναι για τα υπουργεία των χωρών της ευρωζώνης, όχι για τους ιδιώτες επενδυτές» αφού το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους αποτελείται από κρατικά δάνεια δηλ δάνεια που έλαβε η Ελλάδα από κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και κεφάλαια της ΕΚΤ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.