Τι πραγματικά συνέβη στις 18 & 19 Αυγούστου μεταξύ των Συριακών Su-24M2 και των Αμερικανικών F-22A

Στις 19 Αυγούστου αμερικανικές πηγές ανέφεραν ότι δύο F-22A-20 αναχαίτισαν δύο συριακά Su-24M2 πάνω από την πόλη Al Hasakeh στην ανατολική Συρία, την ώρα που αυτά πετούσαν πάνω από κουρδικές και αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή κατά του ISIS.

Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες πριν από το συμβάν της 19ης Αυγούστου αυτό είχε προηγηθεί ακόμη ένα περιστατικό την προηγούμενη ημέρα την 18η Αυγούστου με δύο επίσης Su-24M2 ενώ τις  δύο προηγούμενες ημέρες δύο συριακά Su-22M4 βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στην πόλη Al Hasakeh.

Πιο αναλυτικά στην περιοχή της πόλης Al Hasakeh επιχειρούν εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα 300 Αμερικανοί καταδρομείς οι οποίοι εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τους Κούρδους μαχητές που  πολεμούν το ISIS.

Οι πρόσφατες σκληρές μάχες μεταξύ των Κούρδων και των στρατευμάτων στην εν λόγω περιοχή οδήγησε την συριακή Αεροπορία στην πραγματοποίηση σειράς επιχειρήσεων κρούσης κατά των Κούρδων μαχητών.

Αρχικά στις 16-17 Αυγούστου εστάλησαν δύο αεροσκάφη Su-22M4 από την αεροπορική βάση Qamishli τα οποία βομβάρδισαν θέσεις των Κούρδων στην πόλη Al Hasakeh.

Τα πλήγματα αυτά φαίνεται ότι προκάλεσαν την ανησυχία των Αμερικανών αφού όπως σημειώνεται οι Αμερικανοί καταδρομείς βρίσκονταν πολύ κοντά στα σημεία που επλήγησαν από τις συριακές βόμβες.

Την επόμενη ημέρα 18 Αυγούστου η Συριακή Αεροπορία έστειλε δύο Su-24M2 στην περιοχή.

Οι Αμερικανοί επικοινώνησαν με τους Ρώσους ζητώντας πληροφορίες για την προέλευση των αεροσκαφών που βομβάρδιζαν τους στόχους στην πόλη. Οι Ρώσοι από την πλευρά τους ενημέρωσαν τους Αμερικανούς ότι δεν είχαν στείλει αεροσκάφη στην περιοχή οπότε τα  Su-24Μ2 ήταν Συριακά.

Οι Αμερικανοί από την πλευρά τους ζήτησαν από τους Ρώσους να ενημερώσουν του Σύριους ότι πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή διαφορετικά θα προχωρούσαν στην κατάρριψη των δύο Su-24Μ2.

Η παρουσία των αεροσκαφών αυτών πάνω από το Al Hasakeh οι διευκρινίσεις που έδωσαν οι Ρώσοι και διατήρηση των δύο Συριακών αεροσκαφών πάνω από την Al Hasakeh κινητοποίησε την Αμερικανική Αεροπορία, η οποία διαθέτει μόλις 6 F-22A-20 του 90ου Σμήνους στην αεροπορική βάση Al-Dhafra στα ΗΑΕ, τα οποία παρέχουν προστασία στα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β-1Β και τα ιπτάμενα τάνκερ KC-135R που επιχειρούν από την ίδια βάση.

Πρόκειται για τα μοναδικά αεροσκάφη εναέριας υπεροχής που η Αμερικανική Αεροπορία διαθέτει στην περιοχή, αφού τα 6 F-16C που επιχειρούσαν μέχρι πρόσφατα από την βάση του Incirlik έχουν απομακρυνθεί εδώ και αρκετούς μήνες.

Τα δύο όμως F-22A-20 δεν πρόλαβαν να φτάσουν έγκαιρα στην περιοχή του Al Hasakeh αφού η απόσταση μεταξύ της Συριακής πόλης και της βάσης Al-Dhafra στα ΗΑΕ είναι 1.900 χλμ.

Λόγω της απόστασης τα δύο αμερικανικά αεροσκάφη έφτασαν στην περιοχή ενδιαφέροντος μετα από μια ώρα αφότου απογειώθηκαν και τα Συριακά αεροσκάφη είχαν αποχωρήσει.

Την επόμενη ημέρα 19 Αυγούστου οι Αμερικανοί έστειλαν τα δύο F-22A-20 σε περιπολία στην περιοχή του   Al Hasakeh τα οποία εντόπισαν τα δύο συριακά Su-24M2 να πλησιάζουν στην περιοχή.

Τα αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 1 μιλίου και τα αμερικανικά αεροσκάφη ζήτησαν από τα συριακά να απομακρυνθούν όπως και έπραξαν. Δεν υπήρξε εγκλωβισμός των συριακών βομβαρδιστικών από τα αμερικανικά F-22A-20 ούτε εξαπόλυση προειδοποιητικών πυρών από τους Αμερικανούς.

Παρόλα αυτά το περιστατικό αυτό υπενθυμίζει την σύνθετη κατάσταση που επικρατεί στους ουρανούς της Συρίας με τους Ρώσους τους Αμερικανούς τους Σύριους τους Ιρανούς και τους Συμμάχους των ΗΠΑ να συνωστίζονται σε μια τόσο μικρή περιοχή χωρίς να υπάρχει εκτός από τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ Ρωσίας ένας μηχανισμός αποφυγής επικίνδυνων καταστάσεων.

 

 

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.