Την απόκτηση σύγχρονων υποβρυχίων ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της Ρουμανίας

Την απόφαση της κυβέρνησης της Ρουμανίας να ξεκινήσει σύντομα ένα πρόγραμμα απόκτησης υποβρυχίων ανακοίνωσε ο Υπουργός Άμυνας της χώρας Mihai Fifor. Η Ρουμανία έχει ξεκινήσει ένα σημαντικό εξοπλιστικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την αποκατάσταση της μαχητικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και την αντικατάσταση του Σοβιετικής κατασκευής στρατιωτικού υλικού.

Για περίπου 10 χρόνια το Ναυτικό της Ρουμανίας διέθετε το υποβρύχιο Delfinul κλάσης Kilo Σοβιετικής ναυπήγησης. Το υποβρύχιο αποκτήθηκε το 1985 και αποσύρθηκε από τις τάξεις του Ναυτικού της Ρουμανίας το 1995 λόγω έλλειψης συντήρησης και υποστήριξης. Αν και υπήρξαν προσπάθειες επανένταξης του στο δυναμικό του Ναυτικού τελικά επιλέχτηκε να παραμείνει σε καθεστώς εφεδρείας.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Ion Petrescu η Ρουμανία θα αναζητήσει την απόκτηση απροσδιόριστου αριθμού υποβρυχίων που θα ανήκει στην τεχνολογική κατηγορία όπως το γερμανικό υποβρύχιο Type 214.

Σύμφωνα με τον αναλυτή η ναυπήγηση κάθε ανάλογου υποβρυχίου κοστίζει 500 εκτ. ευρώ, όμως παρα το μεγάλο κόστος απόκτησης ενός σύγχρονου υποβρυχίου το Βουκουρέστι είναι αναγκασμένο να προβεί στην απόκτηση ενός νέου σύγχρονης τεχνολογίας υποβρυχίου λόγω των απειλών που αντιμετωπίζει ο Ρουμανικός Στόλος στην Μαύρη θάλασσα.

Η κύρια απειλή προέρχεται από τα 7 υποβρύχια του Ρωσικού Στόλου της Μαύρης θάλασσας έξι εκ των οποίων ανήκουν στην κλάσης Improved Kilo 636.3 τα οποία έχουν όπως όλοι ομολογούν ανατρέψει την ναυτική ισορροπία δυνάμεων στην Μαύρη θάλασσα συνιστώντας μια θανάσιμη απειλή για τα πλοία αλλά και τα υποβρύχια του ΝΑΤΟ.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.