Τυνησία: “Η Άγκυρα διευκολύνει τις μετακινήσεις των ισλαμιστών στην Συρία το Ιράκ και την Β.Αφρική”

Μετά την Αίγυπτο που κατηγορεί πλέον ευθέως την Τουρκία ότι υποστηρίζει τους ακραίους ισλαμιστές στο έδαφος της ήταν η σειρά της Τυνησίας να κατηγορήσει και αυτή ανοικτά και με τον πιο επίσημο τρόπο την Τουρκία για συνεργασία με τους ακραίους ισλαμιστές που πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ.

Δύο εβδομάδες μετά την αιματηρή τρομοκρατική επίθεση του ISIS στο εθνικό Μουσείου του Bardo στην Τυνησία, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Taieb Baccouche κατηγόρησε την Τουρκία ότι επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση εξτρεμιστών ισλαμιστών στην Συρία και στο Ιράκ διαμέσου του εδάφους της, ενώ χιλιάδες Τούρκοι πολίτες μάχονται με τους Ισλαμιστές στις παραπάνω χώρες.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας ανησυχεί ιδιαίτερα για την δράση των ισλαμιστών αφού εκτός από την πρόσφατη επίθεση 3.000 Τυνήσιοι πολίτες μάχονται με τους ισλαμιστές στη Συρία, τη Λιβύη και στο Ιράκ.

Από αυτούς 500 ήδη έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους και αποτελούν μεγάλο πονοκέφαλο για τις αρχές.

Για τον παραπάνω λόγο η κυβέρνηση της Τυνησίας ζήτησε πρόσφατα από την Άγκυρα να λάβει πιο αυστηρά μέτρα για τις μετακινήσεις των ισλαμιστών τρομοκρατών από το έδαφος της και να μην επιτρέψει την ενίσχυση των ισλαμιστών στην γειτονική Λιβύη.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας αριθμός ισλαμιστών ανταρτών που μάχονται στη Συρία και στο Ιράκ μετακινήθηκαν προς τη Λιβύη μέσω Τουρκίας η κυβέρνηση της οποίας δεν κάνει τίποτα για να τους σταματήσει αν και γνωρίζει την ταυτότητα τους.

Όπως αποκαλύφτηκε από τις τυνησιακές αρχές οι τρομοκράτες που πραγματοποίησαν την αιματηρή επίθεση στο μουσείο του Bardo είχαν εκπαιδευτεί στη Λιβύη από όπου διέσχισαν τα σύνορα προς την Τυνησία.

Συγγραφέας: Γιώργος Τσιμπούκης

Στρατηγικός Αναλυτής με μεγάλη εμπειρία στην ανάλυση αμυντικών συστημάτων και θεμάτων ασφάλειας. Αναλυτής – Συντάκτης σε εξειδικευμένα περιοδικά Άμυνας και Ασφαλείας.